Στο “κόκκινο” οι μικροκαλλιεργητές, λόγω ακρίβειας και στο λίπασμα

Στο “κόκκινο” οι μικροκαλλιεργητές, λόγω ακρίβειας και στο λίπασμα

Στη Νικαράγουα, οι παραγωγοί καφέ μειώνουν τις αγορές λιπασμάτων, στη  Γουατεμάλα, οι καλλιεργητές αραιώνουν τα θρεπτικά συστατικά των λιπασμάτων ενώ στη Κόστα Ρίκα, δηλώνουν βέβαιοι ότι το χώμα των χωραφιών τους περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά από την προηγούμενη περίοδο.

 

Οι μικροκαλλιεργητές σε κάποιες από τις πλουσιότερες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο επιχειρούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος λιπασμάτων που απειλεί τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση τη διαβίωσή τους, αναλογιζόμενοι ακόμη και ακραία μέτρα που θα μπορούσαν τελικά να βλάψουν την -αναγκαία παγκοσμίως- ανάκαμψη των αποθεμάτων. Ορισμένοι θεωρούν τα οργανικά απόβλητα ως φθηνό υποκατάστατο των λιπασμάτων με άζωτο, φώσφορο και ποτάσα, παρόλο που μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις.

 

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως, εν μέσω εμπλοκών στον εφοδιασμό αλλά και προβλημάτων παραγωγής, με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μόνο να επιδεινώνει τα πράγματα. Η Ρωσία και η γειτονική Λευκορωσία συγκαταλέγονται στους κορυφαίους προμηθευτές θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λιπάσματα. Οι υψηλότερες τιμές αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος στο αυξανόμενο κόστοςτων γεωργικών υλικών, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκτοξεύεται σε νέα ύψη. Καθώς οι τιμές του καφέ υστερούν σε σχέση με το κόστος των γεωργικών εισροών, οι μικρότεροι παραγωγοί καφέ έχουν γίνει ιδιαίτερα ευάλωτοι.

 

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα μέλη μας», δήλωσε η Fatima Ismael, γενική διευθύντρια του συνεταιρισμού καφέ της Νικαράγουας Soppexcca στη Jinotega. Ο συνεταιρισμός αποτελείται από 650 μικροκαλλιεργητές, με μεγαλύτερο από το ένα τρίτο των οποίων να είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανύπαντρων μητέρων. Τα μέλη συνήθως αγοράζουν περίπου 800 τόνους λιπάσματος κάθε χρόνο, το οποίο τους βοηθά να παράξουν περίπου 17.000 σάκους καφέ. Ένας σάκος ισούται με 60 κιλά. Η Soppexcca εκτιμά τώρα ότι η αγορά λιπασμάτων και θρεπτικών συστατικών να μειωθούν στο μισό.

 

Ο συνεταιρισμός “τρέχει” αυτή την περίοδο ένα πρόγραμμα υποβοήθησης των γυναικών, προκειμένου να αναπτύξουν οπωρώνες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις ίδιες και τις οικογένειές τους αλλά και για να πουλήσουν την πλεονάζουσα παραγωγή στις τοπικές αγορές.  Το εν λόγω πρόγραμμα ωστόσο κινδυνεύει να σταματήσει, με το κόστος για τις εισροές των καλλιεργειών και των καυσίμων να έχει να υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι. «Είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τις στρατηγικές μας», ανέφερε στο Bloomberg η κα Ismael. «Οι παραγωγοί είναι πολύ προβληματισμένοι, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

 

Οι καλλιεργητές της Γουατεμάλας εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν οργανικά υλικά κομποστοποίησης – συμπεριλαμβανομένης της κοπριάς κοτόπουλου, των οικιακών απορριμμάτων και του πολτού καφέ κερασιού – για να μειώσουν τα λιπάσματα, δήλωσε ο Juan Luis Barrios, καλλιεργητής και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καφέ της χώρας. Άλλοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν υδατοδιαλυτές θρεπτικές ουσίες ταχύτερης δράσης, που μπορεί ωστόσο να έχουν μικρότερα οικονομικά οφέλη και αποτελέσματα.

 

Η βιομηχανία καφέ της Κόστα Ρίκα “εξετάζει λεπτομερώς τη σύσταση του εδάφους στις κύριες περιοχές παραγωγής, ελπίζοντας η ανάγκη για τη χρήση λιπασματων και θρεπτικών συστατικών να είναι περιορισμένη”, δήλωσε ο Xinia Chaves, εκτελεστικός διευθυντής του Costa Rican Coffee Institute. Ακόμα κι έτσι, οι ανεπαρκείς εισροές θα μειώσουν τις αποδόσεις ορισμένων καλλιεργητών και την ανταγωνιστικότητά τους ενώ αυξάνουν τις πιθανότητες για ασθένειες των φυτών που ευδοκιμούν σε τροπικά κλίματα, είπε. Το αυξανόμενο κόστος προκαλεί «ψυχικό και οικονομικό πλήγμα σε όλους», δήλωσε ο Ροντρίγκο Βάργκας, πρόεδρος της Doka Estate στην Κόστα Ρίκα.

 

Η εταιρεία του χρειάζεται 1.400 τόνους λιπάσματος για να παράξει περίπου 40.000 σάκους καφέ κάθε χρόνο. Για την παραγωγή λιπάσματος,  το οποίο εφαρμόζει τέσσερις φορές το χρόνο, χρησιμοποιεί συνολικά επτά συστατικά. Η τιμή για τη φόρμουλά του έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, επομένως υπάρχουν σκάψεις να περιοριστούν τα συστατικά του λιπάσματος, παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τις αποδόσεις. Η παγκόσμια παραγωγή καφέ θα μειωθεί κατά 2,15, στους 167,2 εκατομμύρια σάκους την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, λόγω της μείωσης κατά 7,1% στους κόκκους arabica, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον high-end arabica που προτιμούν οι αλυσίδες καφέ έχουν αυξηθεί κατά 78% τους τελευταίους 12 μήνες, αν και οι τιμές έχουν αλλάξει ελάχιστα από την αρχή του έτους.