Γνωριμία με τον λευκό καφέ

Γνωριμία με τον λευκό καφέ

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον όρο “white coffee” για να περιγράψουν έναν παραδοσιακά καβουρδισμένο καφέ που σερβίρεται απλά με γάλα. Η αλήθεια είναι ότι ο λευκός καφές αναφέρεται πιο ορθώς στο επίπεδο ψησίματος του κόκκου, το οποίο δίνει ένα τελικό προϊόν πιο κοντά στο λευκό χρώμα.

Σύμφωνα με την παράδοση ο λευκός καφές έχει τις ρίζες του στην Υεμένη, όπου το μείγμα ελαφρώς καβουρδισμένων κόκκων καφέ και μπαχαρικών είναι ένας παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης καφέ. Το ελαφρύ ψήσιμο μπορεί να γίνει στο σπίτι σε ένα τηγάνι αναμεμειγμένο με δημητριακά και μπαχαρικά. Ο λευκός καφές της Υεμένης μπορεί στη συνέχεια να παρασκευαστεί και να σερβιριστεί με ένα μείγμα γλυκών μπαχαρικών που ονομάζεται χαβαΐτζ, το οποίο περιέχει μια ποικιλία από κανέλα, τζίντζερ, κάρδαμο, κόκκους, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και ούτω καθεξής.

 

Τι γεύση έχει ο λευκός καφές;

 

Ο λευκός καφές μπορεί να έχει ένα προφίλ γεύσης που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, χωρίς τις συνηθισμένες ζεστές νότες καραμελωμένης ζάχαρης που έχουμε συνηθίσει στον πλήρως καβουρδισμένο καφέ. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα μέρη που σερβίρουν λευκό καφέ συμπληρώνουν τον καφέ συχνά με αρκετά πρόσθετα—όπως γίνεται στην Υεμένη.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έκανε δημοφιλή τον λευκό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αλυσίδα Dutch Bros. Η εταιρεία προτείνει τον δημοφιλή λευκό καφέ της σε μορφές όπως το White Coffee Coconut Chai Latte, το White Coffee Dutch Crunch Breve και το White Coffee Jelly Donut Oat Milk Latte (με άρωμα βατόμουρου, αλατισμένη καραμέλα και αμύγδαλο.

 

«Από άποψης γεύσης, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες», λέει ο Marshall Mcalpine, ο επόπτης παραγωγής της Dutch Bros Roasting, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι κάθε ρόφημα με βάση τον εσπρέσο στην Dutch Bros μπορεί να παρασκευαστεί με μια δόση λευκό καφέ.

 

«Ο απλούστερος τρόπος να τον πιεις θα ήταν σαν Americano», λέει ο Mcalpine, «αλλά δεν θα το συνιστούσα προσωπικά». Αντίθετα, λέει, οι περισσότεροι πελάτες που προτιμούν έναν πιο βασικό λευκό καφέ προτιμούν να τον απολαμβάνουν ως ένα σφηνάκι σερβιρισμένο πάνω από γάλα ή ως εναλλακτικό γάλα.

 

Πρέπει να έχετε υπόψη ότι το άλεσμα του λευκού καφέ πιθανότατα θα ήταν πολύ τραυματικό για έναν οικιακό μύλο ή για έναν μύλο με κεραμικά γρέζια. Σύμφωνα με τη Lena Battegay, Επικεφαλής του Group Marketing για τις μάρκες Mahlkönig/Hemro, ο ελάχιστα καβουρδισμένος καφές είναι πιο σκληρός και λιγότερο εύθραυστος από τον παραδοσιακά καβουρδισμένο καφέ, επομένως είναι πιο δύσκολο για πολλούς μύλους να τον σπάσουν.

«Αυτή η σκληρότητα επηρεάζει τόσο τον κινητήρα όσο και τα γρέζια», λέει η Battegay. «Λόγω των μη ελαστικών ιδιοτήτων του κεραμικού, η πιθανότητα θραύσης αυξάνεται για τα κεραμικά γρέζια, ενώ με τα χαλύβδινα γρέζια αυτό δεν προκαλεί ανησυχία».

 

Όσο για τα οφέλη του, ο λευκός καφές διατηρεί περισσότερα από τα ευεργετικά οξέα του. Παράλληλα, θεωρείται ένας καφές «χαμηλότερης οξύτητας» και έτσι είναι πιο εύκολος στην πέψη.