Συνταγή για απολαυστικό μιλφέιγ

Συνταγή για απολαυστικό μιλφέιγ

Ανακαλύψαμε, με τη βοήθεια του σεφ Τάσου Αντωνίου και του MamaPeinao.gr, την αγαπημένη συνταγή για γλυκό μιλφέιγ, που μπορεί να απογειώσει ένα φλιτζάνι καφέ… και τον ουρανίσκο μας!

 

Μιλφέιγ

 

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου
Άχνη ζάχαρη για το τελείωμα

 

Για την κρέμα μιλφέιγ

 

700 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλια
1 ολόκληρο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
3 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για το γαρνίρισμα

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Ζάχαρη άχνη
Φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο

 

Εκτέλεση

 

Για το μιλφέιγ με σφολιάτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού, για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 10 λεπτά.

 

Βγάζουμε τη σφολιάτα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζουμε στη λαμαρίνα με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με γάντια κουζίνας στα χέρια πιέζουμε τη σφολιάτα να ξεφουσκώσει. Πετάμε τη λαδόκολλα. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα, να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και να χωριστεί σε πολλά φύλλα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ακουμπάμε τη σφολιάτα σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

 

Για την κρέμα μιλφέιγ: Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, και εκτός φωτιάς, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αβγό και τους κρόκους. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, να διαλυθούν όλα τα υλικά, και κατόπιν μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

 

Με μαχαίρι χαράζουμε τη βανίλια κάθετα και την προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αφήνουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να πάρει βράση. Ανακατεύουμε την κρέμα συνεχώς, πιέζοντας το σύρμα στη βάση της κατσαρόλας και στις γωνίες, για να μην αρπάξει. Μόλις βράσει και δέσει, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.

 

Μεταφέρουμε την κρέμα μιλφέιγ σε ένα ρηχό ταψί. Όσο είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε όλη την επιφάνειά της με μεμβράνη που ακουμπά την επιφάνεια της κρέμας. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τη βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να δέσει και να σφίξει.

 

Μοντάρουμε το μιλφέιγ: Χτυπάμε την κρύα κρέμα στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει βελούδινη και λεία. Τοποθετούμε μύτη σε κορνέ μίας χρήσης και βάζουμε μέσα την κρέμα για να στήσουμε το γλυκό.

 

Με κοφτερό μαχαίρι ισιώνουμε γύρω-γύρω τις πλευρές της σφολιάτας που φούσκωσαν στο ψήσιμο. Κόβουμε τη σφολιάτα σε 3 κάθετα ίσα κομμάτια. Στήνουμε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας και γαρνίρουμε με λίγες κουταλιές βύσσινο. Ακουμπάμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και λίγο γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Τέλος, καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένο φιστίκι και σερβίρουμε.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine