6 γλυκά για τους απανταχού coffee lovers

6 γλυκά για τους απανταχού coffee lovers

Ανακαλύψαμε, με τη βοήθεια του σεφ Τάσου Αντωνίου και του MamaPeinao.gr, τις αγαπημένες συνταγές για γλυκά ανά τον κόσμο, που μπορούν να απογειώσουν ένα φλιτζάνι καφέ… και τον ουρανίσκο μας!

 

Πανακότα

Υλικά

 

200 γρ. κρέμα γάλακτος light
400 γρ. γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κουταλάκια μέλι
6 μικρά φύλλα ζελατίνης
1 βανίλια σε σκόνη
Μέλι, μαρμελάδα και φρούτα της αρεσκείας μας για σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

 

Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν. Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα 4 κουταλάκια μέλι και τη βανίλια και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης καλά και τα προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), για να λιώσει η ζελατίνη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ για να αρχίσει να κρυώνει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον για 30-40 λεπτά. Ισομοιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια ή το ρίχνουμε όλο σε φόρμες για κέικ που έχουμε καλύψει με μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες. Η πανακότα σερβίρεται κρύα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με φρούτα, μαρμελάδα ή με λίγο μέλι και καρύδια.

 

Τιραμισού

 

Υλικά

 

200 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
1 δόση espresso
1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
1 κουταλιά κακάο

 

Εκτέλεση

 

Στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σχηματίσει απαλές κορυφές. Σε μπολ αναμειγνύουμε το τυρί μασκαρπόνε. Προσθέτουμε στο μασκαρπόνε τη σαντιγί και αναδιπλώνουμε το μείγμα με μαρίζ απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και ένα σχηματιστεί μια βελούδινη, παχύρρευστη κρέμα.

 

Σε βαθύ και μεγάλο πιάτο βάζουμε τον espresso. Βουτάμε γρήγορα τα μπισκότα στον καφέ και δημιουργούμε μια στρώση από μπισκότα σε ταψάκι 20 εκ. Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα κρέμας. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μπισκότα-κρέμα. Πασπαλίζουμε με κακάο την επιφάνεια. Παγώνουμε το τιραμισού για 2-3 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια αφού παγώσει και σφίξει καλά.

 

Black Forest

Υλικά

 

130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο σε σκόνη
20 γρ. και 1 κ.σ. κορν φλάουρ
6 αβγά
320 γρ. και 2 κουταλιές ζάχαρη
100 γρ. νερό
100 γρ. λικέρ βύσσινο
400 γρ. κομπόστα βύσσινο
1 κουταλάκι κανέλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα
200 γρ. κουβερτούρα σε τρίμμα

 

Εκτέλεση

 

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τα 20 γρ. κορν φλάουρ και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με 170 γρ. ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν πολύ καλά και αφρατέψουν. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ. (για να ξεφορμαριστεί εύκολα το παντεσπάνι) και το ψήνουμε για 10 λεπτά*. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά μέσα στη φόρμα. Κατόπιν το κόβουμε οριζοντίως με οδοντωτό μαχαίρι σε 3 ισόπαχους δίσκους.

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα βράζουμε 100 γρ. ζάχαρη με το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ βύσσινο.

 

Φτιάχνουμε τη γέμιση βύσσινο: Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κομπόστας βύσσινο με μία κουταλιά κορν φλάουρ. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο υγρό σε κατσαρολάκι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι 2 κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα και το διάλυμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να δέσει το μείγμα για περίπου 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά.

 

Φτιάχνουμε τη σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με 50 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαντιγί.

 

Συναρμολογούμε την τούρτα Black Forest: Τοποθετούμε σε πιατέλα το παντεσπάνι της βάσης. Ρίχνουμε από πάνω 3 κουταλιές σιρόπι και καλύπτουμε με τη γέμιση βύσσινο. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, το βρέχουμε με τη μισή ποσότητα από το σιρόπι που έχει περισσέψει και απλώνουμε από πάνω τα 3/4 από τη σαντιγί. Ολοκληρώνουμε με το τελευταίο παντεσπάνι, το οποίο βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί την κορυφή και περιμετρικά. Γαρνίρουμε την τούρτα με τρίμμα κουβερτούρας.

 

*Εναλλακτικά, μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα για παντεσπάνι σε τρεις στρογγυλές φόρμες ίσης διαμέτρου πριν το ψήσουμε.

 

Scones

 

Υλικά

2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. αλάτι
8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο κρύο
1/2 φλιτζ. σταφίδες
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο αβγό

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το βούτυρο και στο τέλος τις σταφίδες.

 

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αβγό μέχρι να ενσωματωθούν και να έχουν απαλή υφή. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα της κρέμας μέσα στη ζύμη. Με τα χέρια μας κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα. Αν κολλάει, δεν μας ανησυχεί.

 

Mε κουπάτ ή με τα χέρια σχηματίζουμε στρογγυλά ψωμάκια σε μεσαίο μέγεθος. Τα μεταφέρουμε σε αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 17 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με πετσέτα κουζίνας ώστε να παραμείνουν μαλακά.

 

Cheesecake

Υλικά

 

250 γρ. μπισκότα Digestive
90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
Μαρμελάδα βατόμουρο για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζουμε τη βάση μπισκότου: θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια μέσα σε ταψί με στρογγυλό τσέρκι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα, ώσπου το μείγμα να έχει την υφή βρεγμένης άμμου. Πιέζουμε την επιφάνεια με κουτάλι, για να γίνει ομοιόμορφη. Ψήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού: Με μίξερ χειρός χτυπάμε, στη μεσαία ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, ώσπου να αποκτήσει παχύρρευστη υφή. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε με κουτάλι την κρέμα τυριού πάνω στο κρύο μπισκότο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες, ώσπου να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στην κρέμα τυριού, ξεφορμάρουμε το cheesecake και σερβίρουμε κρύο.

 

Μιλφέιγ

 

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου
Άχνη ζάχαρη για το τελείωμα

 

Για την κρέμα μιλφέιγ

 

700 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλια
1 ολόκληρο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
3 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για το γαρνίρισμα

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Ζάχαρη άχνη
Φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο

 

Εκτέλεση

 

Για το μιλφέιγ με σφολιάτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού, για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 10 λεπτά.

 

Βγάζουμε τη σφολιάτα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζουμε στη λαμαρίνα με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με γάντια κουζίνας στα χέρια πιέζουμε τη σφολιάτα να ξεφουσκώσει. Πετάμε τη λαδόκολλα. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα, να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και να χωριστεί σε πολλά φύλλα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ακουμπάμε τη σφολιάτα σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

 

Για την κρέμα μιλφέιγ: Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, και εκτός φωτιάς, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αβγό και τους κρόκους. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, να διαλυθούν όλα τα υλικά, και κατόπιν μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

 

Με μαχαίρι χαράζουμε τη βανίλια κάθετα και την προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αφήνουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να πάρει βράση. Ανακατεύουμε την κρέμα συνεχώς, πιέζοντας το σύρμα στη βάση της κατσαρόλας και στις γωνίες, για να μην αρπάξει. Μόλις βράσει και δέσει, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.

 

Μεταφέρουμε την κρέμα μιλφέιγ σε ένα ρηχό ταψί. Όσο είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε όλη την επιφάνειά της με μεμβράνη που ακουμπά την επιφάνεια της κρέμας. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τη βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να δέσει και να σφίξει.

 

Μοντάρουμε το μιλφέιγ: Χτυπάμε την κρύα κρέμα στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει βελούδινη και λεία. Τοποθετούμε μύτη σε κορνέ μίας χρήσης και βάζουμε μέσα την κρέμα για να στήσουμε το γλυκό.

 

Με κοφτερό μαχαίρι ισιώνουμε γύρω-γύρω τις πλευρές της σφολιάτας που φούσκωσαν στο ψήσιμο. Κόβουμε τη σφολιάτα σε 3 κάθετα ίσα κομμάτια. Στήνουμε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας και γαρνίρουμε με λίγες κουταλιές βύσσινο. Ακουμπάμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και λίγο γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Τέλος, καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένο φιστίκι και σερβίρουμε.

 

 

Aπό το Coffee&Brunch Magazine