Ποιά είναι η honey επεξεργασία;

Ποιά είναι η honey επεξεργασία;

Είναι μια μέθοδος που έχει γίνει πιο γνωστή τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Κόστα Ρίκα, τη χώρα που αποδίδεται η δημοτικότητά της, και παρά το όνομα της δεν περιλαμβάνει την προσθήκη μελιού.

 

Για να γίνει κατανοητή η honey επεξεργασία του καφέ, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τους δύο αντίθετους “πόλους” της τυπικής επεξεργασίας του καφέ: την natural (φυσική) και την washed  (την υγρή). Και για τις δύο αυτές σας έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Η εν λόγω διαδικασία είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Σε αυτή, λοιπόν, ένα μέρος από σάρκα του κερασιού του καφέ μένει στον κόκκο – είναι ένα λεπτό στρώμα του κολλώδους υγρού – και αποξηραίνεται μαζί με αυτό. Οι παρακάτω ερωτοαπαντήσεις θα σας βοηθήσουν να την κατανοήσετε και να την γνωρίσετε καλύτερα.

 

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Το υγρό που περιβάλλει τον κόκκο του καφέ μέσα στο φρούτο τείνει να είναι κολλώδες, επομένως μερικές φορές παρομοιάζεται με το μέλι.

 

Υπάρχει κάποιο μέρος του κόσμου που φημίζεται για αυτήν;

Την συναντούμε κυρίως στην Κεντρική Αμερική από όπου και πρωτοξεκίνησε. Η honey επεξεργασία έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τη φυσική διαδικασία που είναι διαδεδομένη στη Βραζιλία, καθώς και με τη διεργασία giling basah (υγρό ξεφλούδισμα), που γίνεται στην Ινδονησία.

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι honey επεξεργασίας;

Ναι, υπάρχουν και μάλιστα για να τους ξεχωρίζουν και να τους προσδιορίζουμε υπάρχει  ένα φάσμα χρωμάτων που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα διαφορετικά «επίπεδα».Αυτός είναι ο λόγος που ίσως έχετε δει να αναγράφεται στη συσκευασία η διαδικασία red honey ή yellow honey. Τα σκούρα χρώματα αντιστοιχούν στο πόση ποσότητα γλοιού έχει απομείνει στον κόκκο του καφέ πριν στεγνώσει, όπως:

Η ελάχιστη ποσότητα γλοιού=white honey

Επόμενη ελάχιστη ποσότητα = yellow honey

Περίπου η μισή ποσότητα γλοιού που υπάρχει = red honey

Η μεγαλύτερη ποσότητα = black honey

 

Ένα μηχάνημα αφαίρεσης του γλοιού βοηθά τους παραγωγούς καφέ να υπολογίσουν με ακρίβεια πόση ποσότητα της κολλώδους ουσίας αφαιρείται και πόση έχει απομείνει. Η ποσότητα που απομένει στον κόκκο θα επηρεάσει επίσης το χρόνο που χρειάζεται για να στεγνώσει. Παράλληλα, ο χρόνος στεγνώματος και η τεχνική είναι παράγοντες που μπορούν να προσαρμοστούν για να επηρεάσουν το τελικό προφίλ γεύσης.

 

Τι χαρακτηριστικά προσφέρει η honey επεξεργασία στον καφέ;

Ισορροπημένη οξύτητα, γεμάτο σώμα κι έντονη γλυκύτητα φρούτων.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Εκτός από το ιδιαίτερο γευστικό και αρωματικό προφίλ που δίνει στον καφέ και την έντονη γλύκα, για την εν λόγω επεξεργασία χρησιμοποιείται λιγότερο νερό.