Συναρπαστικές παραδόσεις καφέ ανά τον κόσμο

Συναρπαστικές παραδόσεις καφέ ανά τον κόσμο

Διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους να παρασκευάζουν, να σερβίρουν και να καταναλώνουν τον καφέ.

 

Πολλά χρόνια πριν δημιουργηθούν καταστήματα και αλυσίδες καφέ, το ρόφημα παρασκευαζόταν και σερβίρονταν με διαφορετικές τελετουργίες ανά τον κόσμο. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καφέ, κάποιοι μάλιστα, θα λέγαμε, αρκετά διασκεδαστικοί.  Διαβάστε παρακάτω προκειμένου να γνωρίσετε κάποιες από αυτές τις συναρπαστικές παραδόσεις καφέ ανά τον κόσμο.

 

Σουηδία

Στη Σουηδία, ο καφές δεν καταναλώνεται στο χέρι ή μετά το τέλος της εργασίας. Αντίθετα, απολαμβάνεται σε ένα διάλειμμα, χαλαρά με παρέα, συζήτηση με φίλους και σχεδόν πάντα με ένα γλυκό. Οι Σουηδοί μάλιστα για αυτή τους την συνήθεια έχουν και μια λέξη “fika”, η οποία εσωκλείει όλη αυτή την φιλοσοφία.

 

Ιταλία

Στην Ιταλία, η κατανάλωση καφέ γίνεται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Ενώ ο cappuccino πίνεταιμόνο τις πρωινές ώρες μέχρι τις 10, ο espresso από την άλλη καταναλώνεται κατά την διάρκεια όλης της ημέρας στα όρθια και “γρήγορα” στα μπαρ (καφέ στην Ιταλία) σε μικρά φλιτζάνια.

 

Ελλάδα

Η ελληνική κουλτούρα του καφέ συνδέεται με δύο ροφήματα: τον “ελληνικό” κοινώς τον καφέ στο μπρίκι και τον φραπέ που είναι άλλωστε και μια καθαρόαιμη ελληνική πατέντα από την Θεσσαλονίκη. Ο φραπέ, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ το 1957. Ο παγωμένος αυτός καφές με τον πλούσιο αφρό, είναι για δεκαετίες το πιο διάσημο και αγαπητό ρόφημα στην Ελλάδα, που έχει συνδεθεί με την χαλαρή απόλαυση και συνέβρεση φίλων, ενώ “ταξίδεψε” και εκτός συνόρων. Από αυτόν εξαλλού είναι  “εμπνευσμένοι” και άλλοι κρύοι καφέδες, όπως ο freddo espresso και o freddo cappuccino.

 

Τουρκία

Στην Τουρκία, υπάρχει ένα ρητό, «ο καφές πρέπει να είναι μαύρος σαν την κόλαση, δυνατός σαν τον θάνατο και γλυκός σαν την αγάπη». Εκεί, ο καφές φτιάχνεται σε ένα μικρό ορειχάλκινο ή χάλκινο δοχείο που ονομάζεται cezve, το γνωστό σε εμάς μπρίκι. Ο τούρκικος καφές είναι αφιλτράριστος καθώς, λεπτοαλεσμένος παρασκευάζεται με νερό, σε φλόγα. Σερβίρεται συχνά με τούρκικη καραμέλα ή λουκούμι, για να αντισταθμιστεί η πικρία του.

 

Αιθιοπία

Η γενέτειρα του φυτού του arabica, Αιθιοπία, έχει ανακηρύξει τον καφέ ως το εθνικό της ρόφημα. Εδώ, οι κόκκοι ψήνονται από γυναίκες μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παρουσία  καλεσμένων,  χρησιμοποιώντας ένα πήλινο δοχείο που ονομάζεται jebena. Υπάρχουν τρία σερβιρίσματα καφέ στην Αιθιοπία — το πρώτο ονομάζεται abol, που αφορά τον πιο συμπυκνωμένο και ισχυρό καφέ, το δεύτερο, tona, που παρασκευάζεται με τον ίδιο καφέ και ακολουθεί το τρίτο, το baraka.

 

Μεξικό

Στο Μεξικό, η παράδοση της κατανάλωσης καφέ ακολουθεί μια πρακτική εντελώς αντίθετη με ό,τι προτείνουν οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί υγείας — πίνουν τον καφέ τους όχι μόνο το πρωί, αλλά και το βράδυ, πριν κοιμηθούν! Ανεξάρτητα πάντως από την ώρα, ο καφές πρέπει πάντα να είναι café de olla, μια παρασκευή σε πήλινο δοχείο που ονομάζεται olla με μαύρη ζάχαρη και κανέλα και στραγγίζεται πριν το σερβίρισμα.

 

Ιρλανδία

Για τους Ιρλανδούς ο ιδανικός καφές συνοδεύεται με αλκοόλ. Παρασκευάζεται με ουίσκι, ζάχαρη και σαντιγί. Αυτός ο καφές εφευρέθηκε κατ’ ανάγκη, όταν στη δεκαετία του 1940, ένα σκάφος από τη δυτική ακτή του Φόινς της Ιρλανδίας καθ’ οδόν προς τη Νέα Γη έπρεπε να γυρίσει πίσω στα μισά του ταξιδιού. Ήταν τότε που ο σεφ Τζο Σέρινταν, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει έναν καφέ πολύ δυνατό για να διατηρήσει τονωμένους και ζεστούς τους επιβάτες. Και κάπως έτσι το ουίσκι”παντρεύτηκε” με τον καφέ και γεννήθηκε ο Irish coffee.

 

Βιετνάμ

Στο Βιετνάμ, όπως και στο Μεξικό, οι άνθρωποι απολαμβάνουν να πίνουν καφέ όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Η παρασκευή τους γίνεται με τη χρήση ενός σκεύους, ένα φίλτρο από κασσίτερο, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα που τοποθετείται στην κορυφή ενός ποτηριού, το οποίο γεμίζουν με καφέ. Πολλοί λένε ότι αυτή η διαδικασία αποδίδεται στο γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες το Βιετνάμ δεν είχε ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως χρησιμοποιούν κόκκους robusta που εξασφαλίζει ένα παχύρρευστο και συμπυκνωμένο cuppa. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές που αγαπούν οι Βιετναμέζοι, τις οποίες θα πρέπει να δοκιμάσετε – cà phê den (σκέτος καφές), cà phê sữa (καφές με συμπυκνωμένο γάλα) και cà phê sữa dá (παγωμένος καφές με συμπυκνωμένο γάλα).