Έρχονται αυξήσεις μετά το Πάσχα στις τιμές του καφέ

Έρχονται αυξήσεις μετά το Πάσχα στις τιμές του καφέ

Αυξήσεις στις τιμές του καφέ αναμένονται μετά το Πάσχα

 

Αυξημένες θα είναι οι τιμές του καφέ μετά τις γιορτές του Πάσχα, ακολουθώντας το ράλι των παγκόσμιων τιμών εμπορεύματος που επήλθε από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ άλλων την έντονη ξηρασία στο Βιετνάμ.

 

Σήμερα, οι εταιρείες καφέ στην Ελλάδα αγοράζουν τον πράσινο καφέ – που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελληνικού – με 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με 5,5 €/κιλό πριν από τέσσερις μήνες, ή περίπου 27% ακριβότερο.

 

«Αν και μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφάται από τις εταιρείες, αν συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο, οι αυξήσεις τιμών είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και επικεφαλής της εταιρείας Καφέδες Γιάγκογλου, Τάσος Γιαγκόγλου. Οι αυξήσεις των τιμών θα είναι ορατές τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και φυσικά στα coffee shops.

 

Η πληθωριστική κρίση που ακολούθησε την πανδημία οδήγησε σε αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Αν και πριν τον Covid το 60% της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα γινόταν εκτός σπιτιού και το 40% στο σπίτι, τώρα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιοριστικό μέτρο λόγω του Covid, το 70% της κατανάλωσης γίνεται εντός σπιτιού και το 30% εκτός. Για το αν η κατανάλωση καφέ έχει συνολικά μειωθεί, ο κ. Γιάγκογλου είπε: “Κάθε 10% αύξηση στην τιμή προκαλεί πτώση του όγκου κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 1%”.

 

Mε πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ