Πώς θα φτιάξετε σωστά καφέ στο μπρίκι

Πώς θα φτιάξετε σωστά καφέ στο μπρίκι

Έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η διαδικασία του μοιάζει με ιεροτελεστία και την τέχνη του παραδοσιακά την κατείχε ο «ταμπής», που ήξερε να παρασκευάζει μέχρι 48 είδη καφέ!

 

Ο καφές στο μπρίκι είναι μια παράδοση που μοιράζονται πολλοί λαοί της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Οι Άραβες, λόγου χάριν, τον αρωματίζουν με καρδάμωμο ή ανθόνερο. Στην Τουρκία λέγεται «τούρκικος» –έτσι τον ζητούσαμε και στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια, πριν επικρατήσει το «ελληνικός»–, στην Αρμενία «αρμένικος», στη Βοσνία «βοσνιακός», στην Κύπρο «κυπριακός» και στη… γλώσσα των baristi, που πλέον δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα σχετικά διεθνή πρωταθλήματα καφέ, «cezve/ibrik».

 

Για να τον φτιάξει κανείς ιδανική είναι η χόβολη, αλλά το γκάζι που σαφώς είναι πιο πρακτικό και όλα τα νοικοκυριά το έχουν. Θα σας λέγαμε να αποφεύγετε τα ηλεκτρονικά μπρίκια και άλλες παρόμοιες συσκευές όσο και εύκολη να κάνουν τη ζωή σας. Το αποτέλεσμα που δίνουν, δεν είναι το επιθυμητό. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου μόλις μπει μπρίκι και η ποσότητα του γύρω στα 60ml για 6 γραμμάρια καφέ (κοινώς η αναλογία είναι 1 προς 10) Αφού ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τον καφέ. Την ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφύγουμε αλλά αν τη θεωρούμε απαραίτητη την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο. Προσοχή  πριν τον καφέ. Ανακατεύουμε ελαφρώς με το αναδευτήρι και τον αφήνουμε να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να «φουσκώσει». Με το που εμφανιστεί η πρώτη φουσκάλα, είναι η ώρα για να τον τραβήξουμε από την φωτιά.  Αν τον ξεχάσουμε και τον αφήσουμε παραπάνω τότε θα βράσει και θα χάσει το καϊμάκι του πράγμα που δεν το θέλουμε. Τέλος, σερβίρουμε στο φλιτζάνι και πριν τον απολαύσουμε τον αφήνουμε λίγο να «αναπνεύσει». Γάλα καλό θα ήταν να μην του προσθέσετε, θα χάσει όλη την γεύση του και θα σπάσει το καϊμάκι. Ούτε κρύο νερό για να τον κρυώσετε. Ο καφές στο μπρίκι θέλει υπομονή. Τόσο στην παρασκευή του όσο και στην απόλαυση του.