Τι είναι το pour over;

Τι είναι το pour over;

Μια απλή, παραδοσιακή τεχνική εκχύλισης του καφέ που ομορφαίνει την καθημερινότητα μας.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Οι τρόποι για να εκχυλίσουμε τον καφέ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί. Όπως άλλωστε και τα ροφήματα του. Για όλα αυτά «φταίει» το λεγόμενο «τρίτο κύμα» που μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας. Μέσα από αυτή την καινούργια τάση που μας έκανε να βλέπουμε τον πράσινο κόκκο με διαφορετικό μάτι, να τον προσέχουμε περισσότερο και να μιλάμε για αυτό με πιο εξειδικευμένο λεξιλόγιο, γνωρίσαμε και νέους τρόπους να παρασκευάζουμε καφέ (βλέπε aeropress) όμως επαναπροσδιορίσαμε και την παραδοσιακή μέθοδο εκχύλισης. Το λεγόμενο pour over γύρισε και πάλι και εμπλουτίστηκε. Τι όμως γνωρίζουμε για αυτό;

 

Αρχικά να εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο pour over: είναι η μέθοδος όπου απλά ρίχνουμε σιγά-σιγά με το χέρι ζεστό νερό πάνω σε φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε φίλτρο, συνήθως χάρτινο. Τόσο άπλα. Η ιστορία του είναι το ίδιο παλιό όσο και ο καφές. Για αρκετά χρόνια την διαδικασία αυτή την είχαμε αφήσει κλειδωμένη στο ντουλάπι, μιας και οι ηλεκτρικές καφετιέρες φίλτρου έκαναν αυτή την δουλειά. Τον τελευταίο όμως καιρό, με τον ερχομό του «Τρίτου κύματος» αναβίωσε και πάλι βασιζόμενη στην γιαπωνέζικη κουλτούρα του τσαγιού: χειροποίητη εκχύλιση, εμμονή στην λεπτομέρεια, προσωποποιημένο σερβίρισμα. Γενικά μια διαδικασία που αποκτά τελετουργικό χαρακτήρα.

 

Τι το διαφορετικό έχει αυτή η «χειροποίητη» εκχύλιση καφέ φίλτρου; Το πιο βασικό είναι ότι αναδεικνύει περισσότερο τα φυσικά γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους εκχύλισης. Επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που επηρεάζουν τον τελικό αποτέλεσμα του φλιτζανιού, όπως την θερμοκρασία, την ροή του νερού και τον χρόνου εκχύλισης. Επίσης η εν λόγω μέθοδος δεν είναι καθόλου απαιτητική, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερο ή ακριβό εξοπλισμό. Ένα V60 ή ένα Chemex, για παράδειγμα, αρκούν. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι μερικά λεπτά από τον χρόνο σας και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα που θα πάρετε στο φλιτζάνι θα σας αποζημιώσει.