Ένα coffee shop για τους ιθαγενείς της Αμερικής 

Ένα coffee shop για τους ιθαγενείς της Αμερικής 

Ένας πολυφυλετικός χώρος στο Portland των ΗΠΑ όπου οι κουλτούρες ενώνονται κάτω από ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ.

 

Ενώ περιμένει κανείς για ένα cappuccino ή ένα πληθωρικό latte στο coffee shop Bison Coffeehouse δεν γίνεται να μην προσέξει τον βίσωνα που επιβλητικά κρέμεται στον τοίχο. «Ο βίσωνας ήταν σημαντικός για την επιβίωση της φυλής μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Loretta Guzman, ιδιοκτήτρια. «Έτσι τον έβαλα σαν σύμβολο στο μαγαζί μου γιατί θέλω αυτό το μέρος να αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους μου, το παρελθόν μου, αλλά και το μέλλον». Η έμπνευση να δημιουργήσει το εν λόγω για την Loretta ήρθε όταν, όντας ασθενής με καρκίνο, οραματίστηκε έναν βίσωνα να τριγυρνά στους δρόμους της περιοχής.

 

To Bison Coffeehouse, που άνοιξε το 2014, δεν είναι ένα συνηθισμένο καφέ. Είναι ξεχωριστό. Και όχι για την διακόσμηση του, που είναι στολισμένο με πολλά έθνικ, παλιά αντικείμενα, αλλά για την φιλοσοφία του. Είναι το πρώτο coffee shop στην Αμερική που διαθέτει καφέ αποκλειστικά από αυτόχθονες Αμερικανούς roasters. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δρουν συναιτεριστικά, έχοντας στενούς δεσμούς με  αυτόχθονες παραγωγούς από την Λατινική Αμερική, εξασφαλίζοντας έτσι δίκαιες αμοιβές αλλά και υψηλή ποιότητα καφέ.

 

Το Bison CoffeHouse από την στιγμή που άνοιξε έγινε σχεδόν αμέσως ένα πολυφυλετικό στέκι για την εργατική γειτονιά Cully, που φιλοξενεί πολλούς ιθαγενείς. Στη σάλα του με τον μεγάλο πάγκο της παλιάς εκκλησίας, τον μπουφέ αντίκα με τις φωτογραφίες των προγόνων τους που εκτείνονταν στις μέρες της μάχης του Little Bighorn, συγκεντρώνονται άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες που τους ενώνει η αγάπη για ένα καλό φλιτζάνι καφέ. Και όπως λέει και η Loretta «Μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε ημέρα μπορεί να είναι μια μικρή εκπαίδευση – μια νέα προοπτική για την παλιά, παλιά κουλτούρα του Πόρτλαντ με ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ».

 

3941 NE Cully Blvd, Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ, τηλ. 5032883941