Ο στιγμιαίος καφές βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αγγείων

Ο στιγμιαίος καφές βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αγγείων

Μια νέα μελέτη Ελλήνων επιστημών επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ επιδρά θετικά στην λειτουργία των αγγείων.

 

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων. Πέρα του ότι μπορεί να είναι μια καθημερινή συνήθεια για κάποιος, ο εν λόγω καφές φαίνεται ότι συνδέεται και με την καλή υγεία μιας και αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα,  που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

 

Σε όλα αυτά τα ευεργετικά, έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα θετικό: ότι βοηθά στην σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος όπως διαπιστώθηκε από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από την Μονάδα Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Έρευνας, την Κλινική του Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

Συμμετείχαν 1041 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια, τα οποία είχαν συχνή καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν πολύ σημαντικά δεδομένα σε σχέση με τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Πιο συγκεκριμένα προέκυψε ότι σε υγιή άτομα με ηλικία κατά μέσο όρο τα 50 χρόνια, η καθημερινή, μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες, δηλαδή έχει πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση). Επίσης δεν σχετίζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με την αρτηριακή πίεση και μεταβολές σε ανακλώμενα κύματα πίεσης, δηλαδή έχει πιθανότατα ουδέτερη επίδραση στην αρτηριακή υπέρταση. Και τέλος, έχει ουδέτερη επίδραση στην αγγειακή λειτουργία ως προς αυτή την αγγειακή παράμετρο (υπερτροφία – αθηρωμάτωση).