Εστίαση: Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα για καφετέριες και εστιατόρια

Εστίαση: Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα για καφετέριες και εστιατόρια

Τη Δευτέρα του Πάσχα επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

 

Στο χθεσινό διάγγελμα του ο Πρωθυπουργού γνωστοποίησε τις ημερομηνίες-κλειδιά για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, στην σταδιακή άρσης του lockdown και την επιστροφή σιγά σιγά σε μια νέα “κανονικότητα”. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ανάβει και το πράσινο φως για τα εστιατόρια και τις καφετέριες – για τα μπαρ δεν υπήρχε σχετική ανακοίνωση. Έτσι λοιπόν από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου η εστίαση σηκώνει ρολά, βγάζοντας τραπεζάκια έξω, ανάλογες αποστάσεις και υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους.

 

Βέβαια τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και τα μέτρων με τα οποία θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, τους υγειονομικούς κανόνες, όπως τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα είναι και το ωραρίου καθώς με δεδομένο ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 το βράδυ, είναι πιθανό τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν μια ώρα νωρίτερα, στις 10.

 

Μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο παραμένει ακόμα το πότε θα δοθεί η ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης. Η ενίσχυση προβλέπεται να δοθεί για την κάλυψη των εξόδων για αγορά πρώτων υλών, στις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, κάτι που οι επαγγελματίες επιθυμούν να γίνει πριν ανεβάσουν ρολά. Ωστόσο η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου.