Σπίτια κατασκευασμένα από τα απορρίμματα καφέ; Και όμως…

Σπίτια κατασκευασμένα από τα απορρίμματα καφέ; Και όμως…

Μια κολομβιανή εταιρία πρωτοτυπεί και δημιουργεί φθηνές κατοικίες από τον φλοιό του καφέ και ανακυκλωμένο πλαστικό.

 

Η Κολομβία είναι και γνωστή για τους καφέδες της. Μάλιστα κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή του πράσινου κόκκου. Ένα από τα βασικά της προβλήματα τείνουν να γίνουν τα απόβλητα από την επεξεργασία του καφέ. Μια πρωτότυπη και πολύ πρακτική λύση βρήκε η κατασκευαστική εταιρεία Woodpecker, που εδρεύει στην Μπογκοτά και ιδρύθηκε για να παρέχει εναλλακτικές λύσεις για στέγαση χαμηλού κόστους. Η εν λόγω εταιρία χρησιμοποιεί τον φλοιό από τα κεράσια του καφέ ως δομικό υλικό για να κατασκευάσει σπίτια σε παραμελημένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

 

Οι άνθρωποι της Woodpecker (στα ελληνικά σημαίνει τρυποκάρυδος), συνεργάστηκαν με μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο «Universidad de Los Andes» για να δημιούργησαν το νέο αυτό δομικό υλικό. Κατασκευάζεται λοιπόν, από τον φλοιό του καφέ που επιλέχθηκε επειδή είναι πιο στιβαρός και πιο ξηρός από τις άλλες ίνες, και ανακυκλωμένο πλαστικό. Το υλικό αυτό είναι επίσης αδιάβροχο, αρκετά ανθεκτικό και τα κομμάτια του είναι έτσι μορφοποιημένα σαν μεγάλα κομμάτια «Lego» ώστε να μπορούν να ενωθούν μαζί με ένα ατσάλινο περίγραμμα, χωρίς να απαιτούνται άλλα υλικά όπως σκυρόδεμα ή καρφιά.

 

Ο Alejandro Franco, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, δήλωσε ότι εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη που υπήρχε στην Κολομβία για ένα ελαφρύ σύστημα κατασκευής σπιτιών και αιθουσών διδασκαλίας σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές. Εκεί δηλαδή όπου δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα τα παραδοσιακά κατασκευαστικά συστήματα, όπως τούβλα, τσιμέντο και σκυρόδεμα.

 

Δεδομένου ότι όλα τα υλικά είναι απορήμματα ή ανακυκλωμένα\επαναχρησιμοποιημένα, τα σπίτια της Woodpecker είναι πολύ φθηνά στην κατασκευή τους. Έτσι κάθε σπίτι κοστίζει περίπου 4.500 δολάρια. Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει καταφέρει να πουλήσει περισσότερα από 2.600 σπίτια. Μάλιστα η κυβέρνηση της Κολομβίας συνεργάστηκε μαζί της για να βοηθήσει τα άτομα που επλήγησαν από τον τυφώνα «Lota» τον Νοέμβριο του 2020.

 

Μια παρόμοια ενέργεια γίνεται και στην Αγγλία. Η BakerBrown Studio σχεδίασε ένα βιώσιμο περίπτερο που ονομάζεται Glyndebourne Croquet Pavilion. Για την κατασκευή του όμως δεν χρησιμοποιεί φλοιό καφέ αλλά απορρίμματα κοχυλιών και χρησιμοποιημένο φελλό κρασιού.