Caffè corretto: Ο «σωστός» καφές που θέλει αλκοόλ

Caffè corretto: Ο «σωστός» καφές που θέλει αλκοόλ

Συνδυάζει τον espresso με το αλκοόλ, είναι χωνευτικός και κλείσει ιδανικά ένα γεύμα.

 

Η ιστορία του caffè corretto ξεκίνησε στην Ιταλία το δεύτερο τέταρτο του 20ου αιώνα, όταν η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι αντιμετώπισε οικονομικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ ο οποίος έγινε είδος πολυτελείας. Όμως οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να τον βγάλουν από την καθημερινότητα τους. Δημιούργησαν λοιπόν, υποκατάστατα φτιάχνοντας ροφήματα με κριθάρι και ραδίκια. Και για να μπορέσουν να έχουν καλύτερη γεύση, τα «διόρθωσαν» με την προσθήκη αλκοόλ. Από αυτό το γεγονός φαίνεται να πήρε και το όνομα του ο συγκεκριμένος καφές μιας και corretto σημαίνει «σωστός, διορθωμένος».

 

Ο caffè corretto ουσιαστικά είναι ένας espresso με αλκοόλ. Ο τρόπος με τον οποίο πινόταν άλλαζε ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στο Βορρά της Ιταλίας «διορθωνόταν» με grappa, brandy ή cognac και καταναλωνόταν συνήθως το πρωί από αγρότες και εργάτες για να ζεσταθούν. Αντίθετα, στις κεντρικές και νότιες περιοχές συνοδευόταν με sambuca και έκλεινε το μεσημεριανό γεύμα μιας και είχε χωνευτικές ιδιότητες. Μετά τη δεκαετία του 1930 η δημοτικότητα του caffè corretto μειώθηκε, παρότι εξακολουθούσε να σερβίρεται σε όλη την Ιταλία. Έγινε ποτό κυρίως για μετά το φαγητό, αγαπημένο των μεγαλύτερων σε ηλικία.

 

Αν τώρα πούμε ότι ο εν λόγω καφές έχει κάποια δοσολογία, θα προτείναμε το 2 προς 1, δηλαδή για έναν espresso 30ml 15 ml αλκοόλ. Οι αναλογίες είναι καθαρά προσωπικό γούστο και εξαρτώνται από το πόσο δυνατό είναι το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποφεύγουμε τα λικέρ γιατί θα πάρουμε ένα πολύ γλυκό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και τα δυνατά αλκοολούχα ποτά που θα «σκεπάσουν» την γεύση του καφέ. Η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι απαραίτητη ούτε και οποιασδήποτε γαρνιτούρα. Ο τρόπος που τον σερβίρουμε είναι αφήνοντας το φλιτζάνι με τον espresso και το μπουκάλι με το αλκοόλ στο τραπέζι έτσι ώστε ο καθένας να κάνει την μίξη των δύο ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.

 

Αν και ο caffè coretto είναι καθαρά μια ιταλική επινόηση, συναντάμε ανάλογα ροφήματα και σε άλλες χώρες. Στην Πορτογαλία λοιπόν θα βρούμε τον café com cheirinho, στην γειτονική Ισπανία τον carajillo, στη Σουηδία τον kaffekask και στη Νορβηγία τον karsk.