4+1 εναλλακτικές ροφημάτων χωρίς καφεΐνη

4+1 εναλλακτικές ροφημάτων χωρίς καφεΐνη

Είναι αποδεδειγμένο πως η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να έχει άσχημο αντίκτυπο στην υγεία σας ενώ προκαλεί προβλήματα ύπνου.  Εάν επιθυμείτε να τον αντικαταστήσετε ολικώς ή μερικώς, παρακάτω σας προτείνουμε κάποια άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη και με υπέροχη γεύση.

 

Rooibos tea

 

Έχει το χρώμα της ώχρας και φρουτώδη γεύση. Είναι επίσης γνωστό ως redbush tea – ένα τσάι από βότανα που παρασκευάζεται συνήθως με τον ίδιο τρόπο όπως το μαύρο τσάι. Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, δεν περιέχει καφεΐνη ή θεϊίνη, κι ως εκ τούτου σας βοηθά να χαλαρώσετε.

 

Masala chai

 

Αυτό το ρόφημα με βάση το τσάι έχει απαλή και πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται με μαύρο τσάι, στο οποίο προστίθεται κάρδαμο, γαρίφαλο και κανέλα – και κάποιες φορές τριμμένο τζίντζερ – ενώ ολοκληρώνεται με μια δόση γάλακτος. Μην ξεχάσετε να φιλτράρετε το αφέψημα πριν το πιείτε.

 

Chicory coffee

 

Αυτό το ρόφημα, που συνδέεται συχνά με τη βόρεια Γαλλία, παρασκευάζεται από το φυτό κιχωρίου ή, πιο συγκεκριμένα, από τη ρίζα cichorium intybus. Υποβάλλεται σε επεξεργασία ακριβώς όπως γίνεται με τους κόκκους καφέ. Αφού στεγνώσει, ψήνεται, στη συνέχεια αλέθεται και αρωματίζεται. Η σκόνη στη συνέχεια αναμιγνύεται με νερό ή γάλα και το πίνετε όπως τον καφέ, απλώς δεν περιέχει καφεΐνη.

 

Barley coffee

 

Πρόκειται για το γνωστό στους Ιταλούς ως «caffè d’orzo» και, όπως ο chicory coffee, έγινε ευρέως γνωστό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως υποκατάστατο του καφέ σε περιόδους έλλειψης. Η ελαφρώς πικρή του γεύση θυμίζει κάπως τον πλούσιο σε καφεΐνη καφέ, ενώ συνδυάζει νότες φουντουκιού ή φρυγανισμένου ψωμιού. Μπορεί να καταναλωθεί ως στιγμιαίος καφές και παρασκευάζεται με την προσθήκη νερού σε ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ. Εναλλακτικά, μπορεί να παρασκευαστεί με τη χρήση μιας κανονικής καφετιέρας φίλτρου.

 

Superlatte

 

Ο superlatte παρασκευάζεται από φυτικό γάλα (αμύγδαλο, καρύδα, βρώμη, ρύζι) αναμεμιγμένο με φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι ή σιρόπι αγαύης για να προσδώσετε γλυκύτητα.