Café au lait: Όλε… ένας καφές φίλτρου με γάλα

Café au lait: Όλε… ένας καφές φίλτρου με γάλα

Με τις ρίζες του να κρατούν από τις αρχές του 19ου, είναι ο πρώτος καφές που αναμείχθηκε με γάλα και έκανε για πολλά χρόνια λαμπρή «καριέρα» εντός και εκτός Ευρώπης.

 

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές να αποκαλούν τον καφέ φίλτρου, «γαλλικό». Ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να είχε βάση μιας και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν την πρώτη μέθοδο pour over, κοινώς να φτιάνουν καφέ φίλτρου.

 

Ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ο πράσινος κόκκος έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη μέσω των Τούρκων διπλωματών. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο έπιναν οι Τούρκοι τον καφέ τους, καφέ στο μπρίκι, και το πικρό, βαρύ σε γεύση και δυνατό σε άρωμα αποτέλεσμα δεν ευχαριστούσε τους περισσότερους Ευρωπαίους. Οι Γάλλοι λοιπόν, για να μειώσουν την ένταση του, έφτιαξαν χάρτινα σακουλάκια όπου έβαζαν τον αλεσμένο καφέ και κάθε φορά που ήθελαν να τον απολαύουν έριχναν ένα φακελάκι μέσα σε μια κούπα με ζεστό νερό για να το αφαιρέσουν ύστερα από λίγο. Κάτι ανάλογο που γινόταν και με το τσάι. Αυτή η πρωτοπόρα, για τότε, τεχνική ήταν μια πρώιμη μέθοδος pour over, που με τα χρόνια τελειοποιήθηκε για να φτάσουμε στην πληθώρα των σημερινών μεθόδων καφέ φίλτρου, αλλά και στο να επικρατήσει ο λάθος χαρακτηρισμός «γαλλικός».

 

Την ίδια χρονική περίοδο και πάλι οι Γάλλοι, πρωτοπορούν βάζοντας γάλα στον καφέ τους για να τον κάνουν ακόμα πιο ευκολόπιοτο και ευχάριστο. Και κάπως έτσι γεννιέται ο café au lait, ένας καφές φίλτρου που αγαπάει το γάλα. Γνώρισε μεγάλες δόξες, και μάλιστα στις αρχές του 20ου αιώνα, με την εφεύρεση της γαλλικής πρέσας. Όμως η «επέλαση» του espresso, θα τον ρίξει σε δεύτερη μοίρα χάνοντας την αίγλη του και χαρακτηρίζοντας τον ως μια «κακοεκτελεσμένη εκδοχή του cappuccino». Πάνω σε αυτόν θα πατήσει αργότερα ο ιταλικός latte, ο ισπανικός café con leche ή ακόμα και ο γερμανικός milchkaffee.

 

Η παρασκευή του café au lait είναι εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξετε με όποια μέθοδο της αρεσκείας σας ένα καφέ φίλτρου, να βάλετε σε μια κούπα 180ml από αυτόν και την ίδια ποσότητα σε ζεστό γάλα και είναι έτοιμος. Αν θέλετε να του δώσετε μια διαφορετική υφή μπορείτε να κρατήσετε λίγο γάλα και να το φτιάξετε αφρόγαλα και να το προσθέσετε στο τέλος.