Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον decaf

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον decaf

Είναι μια εναλλακτική για όσους δεν είναι αγαπούν την καφεΐνης λατρεύουν ωστόσο το άρωμα και τη γεύση του καφέ. Πόσο όμως υγιεινός είναι;

 

Ο ντεκαφεινέ δεν προέρχεται από ξεχωριστό είδος κόκκου καφέ. Αντιθέτως, παρασκευάζεται μέσω της αφαίρεσης της καφεΐνης από τους κανονικούς κόκκους.  Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εμβύθισή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε χημικούς διαλύτες, συμπεριλαμβανομένου του μεθυλενοχλωριδίου. Τέτοιου είδους διαλύτες χρησιμοποιούνται για την αραίωση βαφών ακόμα και για να αφαιρεθεί το βερνίκι. Είναι εγκεκριμένοι από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων αλλά και από τις αρμόδιες αρχές των περισσότερων χωρών. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι εντελώς ακίνδυνες. Το μεθυλενοχλωρίδιο, για παράδειγμα, φέρεται να συνδέεται με βλάβες του νευρικού συστήματος, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ακόμη και καρκίνου.

 

Επιπροσθέτως, ο decaf περιέχει μεγαλύτερα επίπεδα διτερπενίων που ευθύνονται για τη δημιουργία λιπαρών οξέων, αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης που μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς. Η εμβύθιση των κόκκων στους χημικούς διαλύτες, αφαιρεί σημαντικό μέρος της γεύσης τους και για τον λόγο αυτό οι παραγωγοί τείνουν να επιλέγουν αντί για κάοκκου Arabica, κόκκους Robusta που είναι πιο δυνατοί και αρωματικοί. Όμως σε αντίθεση με τον Arabica, ο Robusta περιέχει περισσότερα διτερπένια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.