Νευροεπιστήμονας εξηγεί γιατί είναι καλό να πίνετε καφέ… πριν τον ύπνο!

Νευροεπιστήμονας εξηγεί γιατί είναι καλό να πίνετε καφέ… πριν τον ύπνο!

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε τον καφέ πριν πέσετε για ύπνο. Ωστόσο ένας νευροεπιστήμονας ανατρέπει τα δεδομένα.

 

Ο Brice Faraut, νευροεπιστήμονας στο νοσοκομείο Hôtel-Dieu του Παρισιού που εστιάζει την έρευνά του στις επιπτώσεις του περιορισμού του ύπνου υποστηρίζει ότι μια δόση καφεΐνης μπορεί να κάνει καλό. Στο νέο του βιβλίο, Saved by the Siesta, αποκαλύπτει γιατί ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να “δέσει” αρμονικά με τον ύπνο μικρής διάρκειας. Ο μεσημεριανός ύπνος, λέει, «γίνεται πολιτιστικά αποδεκτός» και οι μελέτες δείχνουν ότι το η καθημερινή συνήθεια είναι «μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για όσους έχουν έλλειψη ύπνου».

 

«Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η πρακτική αυτή, όχι μόνο μπορεί να θεραπεύσει την υπερβολική κόπωση, αλλά και να καταπολεμήσει την υπνηλία, τον πόνο, την ανοσολογική ευθραυστότητα, το στρες, την υπέρταση, την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε. Ο Brice υποστηρίζει ότι το να πίνεις καφέ αμέσως πριν από έναν υπνάκο 20 έως 30 λεπτών θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη δυσφορία που νιώθεις στο ξύπνημα.

 

«Η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να ξεκινήσει να διεγείρει τον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από έναν υπνάκο 20 έως 30 λεπτών, η ουσία αυτή θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε και να είστε περισσότερο σε εγρήγορση για τέσσερις έως έξι ώρες μετά», είπε ο Brice. «Είναι ένα αγαπημένο κόλπο όσων κοιμολυνται το μεσημέρι» πρόσθεσε.

 

«Caffeine nap»

 

Η προσέγγιση του Brice έχει μελετηθεί επιστημονικά, με τα αποτελέσματα να είναι πολλά υποσχόμενα. Για παράδειγμα, μια ιαπωνική μελέτη σε 10 ενήλικες έδειξε ότι όσοι προέβησαν σε έναν 15λεπτο «υπνάκο με καφεΐνη» εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε εργασία γραφείου (σ.σ. με υπολογιστή) από εκείνους που κοιμήθηκαν για λίγο και εν συνεχεία είτε έπλυναν το πρόσωπό τους είτε εκτέθηκαν σε έντονο φως.

 

Σε γενικές γραμμές, ο καφές και ο ύπνος δεν συνδυάζονται- εάν υπάρχει μια κοινή συμβουλή για όσους στερούνται ύπνου, είναι να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για κάποιες άμεσες εργασίες, μπορεί ωστόσο να καταργήσει ακόμη περισσότερο το μοτίβο του ύπνου σας, κρατώντας σας ξύπνιους μέχρι τη νύχτα.

 

Το σώμα χρειάζεται περίπου τέσσερις έως έξι ώρες για να διαλύσει τις επιδράσεις της καφεΐνης στο μισό, μια διεργασία που ονομάζεται “half-life”, σύμφωνα με το Sleep Foundation. Αυτό σημαίνει ότι, εάν πίνετε έναν καφέ το απόγευμα, θα μπορούσε να σας κρατήσει ξύπνιους στις 10 το βράδυ που θα ετοιμάζεστε για ύπνο. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε πια την επίδραση του καφέ, ο αντίκτυπός του στον εγκέφαλο – μπλοκάροντας τη χημική ουσία αδενοσίνη που προάγει τον ύπνο – μπορεί να σας κάνει να ανήσυχους.

 

Ο Brice συμφωνεί και προτείνει να μην κοιμάστε αργά το απόγευμα – έστω και εάν ο ύπνος είναι μικρής διάρκειας.  Ένας 20λεπτος υπνάκος μετά τις 17:00, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ γιατί ενδεχομένως να σας δυσκολέψει στον βραδινό σας ύπνο. Ως εμπειρικό κανόνα, ο επιστήμονας συνιστά ένα διάστημα τουλάχιστον έξι ωρών μεταξύ του μεσημεριανού και το βραδινού ύπνου. Ο Brice συνιστά επίσης να διατηρήσετε τα 20-30 λεπτά καθώς μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. «Οι αποκαταστατικές ιδιότητες μιας σιέστας καθορίζονται από τα στάδια ύπνου που εισέρχεστε όταν το κάνετε», είπε.

 

«Σε έναν υπνάκο πέντε ή δέκα λεπτών είστε ως επί το πλείστον σε ελαφρύ ύπνο βραδέων κυμάτων, ενώ ο βαθύς ύπνος βραδέων κυμάτων, ο πιο αποκαταστατικός τύπος, αρχίζει μετά από περίπου 20 λεπτά». Αν αναγκαστείτε να ξυπνήσετε από ένα συναγερμό κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου ενδεχομένως να σας κάνει να αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι. «Ένας μεσημεριανός ύπνος δέκα λεπτών είναι συνήθως αρκετός για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα μιας ώρας ύπνου τη νύχτα και είναι τέλεια προετοιμασία για απογευματινές συναντήσεις», είπε ο Brice.