O καφές καταπολεμά και το σπλαχνικό λίπος;

O καφές καταπολεμά και το σπλαχνικό λίπος;

Πώς μπορεί η κατανάλωση του καφέ να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους και των επιπτώσεών του στην υγεία.

 

Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους στο σώμα αποθηκεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, παραμένοντας ορατό. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά ένας άλλος τύπος λίπους, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό. Η δίαιτα και η διατροφή μας, είναι ένας παράγοντας καθοριστικός για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Πέραν αυτού, πολλές έρευνες καταδεικνύουν πως στην καταπολέμησή του μπορεί να συνδράμει και ο αγαπημένος μας καφές. Το ρόφημα περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες οι οποίες έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στην απώλεια του λίπους.

 

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research Gate, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ροφήματος και του σπλαχνικού λίπους. Αυτή η -ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο- έρευνα έγινε σε υπέρβαρους ενήλικες με σπλαχνικό λίπος. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν τυχαία είτε καφές είτε ένα ρόφημα placebo. Ακολουθώντας αυτό το πρωτόκολλο για 12 εβδομάδες, η ομάδα συμμετεχόντων του καφέ παρουσίασε μείωση του σπλαχνικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συνδέεται με την ύπαρξη μεγάλου ποσοστού σπλαχνικού λίπους. Με βάση αυτό, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση καφέ καίει με ασφάλεια το σωματικό λίπος, ειδικά όταν πρόκειται για το σπλαχνικό.

 

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τις επιδράσεις της καφεΐνης στους μεταβολικούς ρυθμούς όσων έχουν «φυσιολογικό βάρος» αλλά και των «παχύσαρκων» ατόμων. Στην πρώτη δοκιμή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν οκτώ mg ανά κιλό σωματικού βάρους καφεΐνη και placebο, εστιάζοντας μόνο σε άτομα «φυσιολογικού βάρους». Μετά την κατανάλωση καφεΐνης, ο μεταβολικός ρυθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια τριών ωρών.

 

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο μεταβολισμός περιγράφει τη διαδικασία του σώματός σας να μετατρέπει αυτό που τρώτε και πίνετε σε ενέργεια. Με μια έξτρα βοήθεια αυτή τη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες και να χάσετε βάρος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αύξηση στην καύση λίπους σε αυτήν την ομάδα.

 

Η δεύτερη δοκιμή περιελάμβανε καφεΐνη που μετρήθηκε σε τέσσερα mg ανά κιλό, η οποία δόθηκε τόσο σε άτομα «φυσιολογικού βάρους» όσο και σε «παχύσαρκους» συμμετέχοντες. Σε αυτή τη δοκιμή, ο μεταβολικός ρυθμός των ατόμων αυξήθηκε «σημαντικά» και στις δύο αυτές ομάδες. Ωστόσο, μόνο η ομάδα με κανονικό βάρος σημείωσε αύξηση στην καύση λίπους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καφές ή η καφεΐνη ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό τόσο σε άτομα με «φυσιολογικό βάρος» όσο και σε «παχύσαρκα» άτομα. Πάρα ταύτα φαίνεται πως μόνο όσοι έχουν «κανονικό βάρος» μπορούν να βοηθηθούν όσον αφορά στην καύση του λίπους τους.