O καφές προστατεύει από έναν ακόμη τύπο καρκίνου

O καφές προστατεύει από έναν ακόμη τύπο καρκίνου

Είναι γνωστό ότι το αγαπημένο μας ρόφημα μπορεί να μας προστατεύσει από διάφορες παθήσεις. Τώρα μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως δρα σαν “ασπίδα” ενάντια του καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Πολλοί coffe lovers γνωρίζουν ότι ο καφές πέραν της τόνωσης που προσφέρει είναι ένας καλός σύμμαχος για την υγεία. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει τώρα ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά καφέ ενδεχομένως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Επιπρόσθετα, ο καφές με καφεΐνη μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τον ντεκαφεϊνέ.  Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Obstetrics and Gynecology Research», εστιάζει στην ανάλυση 24 μελετών σχετικά με την πρόσληψη καφέ, σε συνδυασμό με 9.833 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου που παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε 699.234 άτομα.

 

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με όσες προσλάμβαναν λιγότερο καφέ. Οι συγγραφείς της ανάλυσης τόνισαν αρκετούς μηχανισμούς που έχουν συσχετιστεί με τις πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις του καφέ.

 

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με μεγάλο μέγεθος δείγματος, προκειμένου να ληφθούν περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου», αναφέρει η ανάλυση.

 

Ο καφές μεταξύ άλλων τονώνει το σώμα σας και σας γεμίζει με ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τον πιούν το πρωί προκειμένου να ξεκινήσουν τη μέρα τους, ενώ άλλοι τον επιλέγουν το βράδυ,  προκειμένου να μείνουν ξύπνιοι για διάβασμα ή να κάνουν νυχτερινή βάρδια. Ο σκέτος, που παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση γάλακτος ή ζάχαρης, έχει μηδενικές θερμίδες, καταναλώνεται συχνά ως ρόφημα πριν την προπόνηση και έχει αναφερθεί πως βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο μακρύς κατάλογος των πλεονεκτημάτων του καφέ περιλαμβάνει τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και μειωμένο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον κατά 25%.