Mεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και στην Επιστήμη του Καφέ από την illycaffè.

Mεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και στην Επιστήμη του Καφέ από την illycaffè.

Είναι ο πρώτος μεταπτυχιακός τίτλος στα Οικονομικά και στην Επιστήμη του Καφέ που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με την καλλιέργεια του καφέ, από τη φυτεία μέχρι το φλιτζάνι.

 

Έντεκα χρόνια τώρα η illycaffè και το Πανεπιστήμιο του Καφέ που διαθέτει προσφέρουν ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην οικονομία και την επιστήμη του καφέ που είναι μοναδικό στον κόσμο. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και της Ούντινε, το Πανεπιστήμιο Drexel, τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων Kedge, τη Σχολή Διοίκησης MIB Trieste, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κολοράντο, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και τον μη κερδοσκοπικό αγροτικό οργανισμό World CoffeeResearch. Οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο φετινό ακαδημαϊκό έτος είναι 23 και προέρχονται από 16 χώρες: Αιθιοπία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κένυα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μοζαμβίκη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουγκάντα και Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή απήχηση του μεταπτυχιακού τίτλου.

 

Οι αγρότες εδώ και χρόνια δυσκολεύονται λόγω των χαμηλών τιμών του καφέ και των παγκόσμιων και περιβαλλοντικών προκλήσεων και απειλών. Ενόψει των σωρευτικών επιπτώσεων από την κρίση στις τιμές του καφέ και από την πανδημία της Covid-19, υφίσταται μια σοβαρή απειλή για τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών καφέ, αλλά και ένας δραματικός κίνδυνος για το μέλλον του καφέ. Ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων σε νοικοκυριά που καλλιεργούν καφέ, εγκαταλείπουν την “οικογενειακή επιχείρηση” προς άλλα μέρη και θέσεις εργασίας που θεωρούνται πιο ελπιδοφόρες και προσοδοφόρες για το μέλλον τους. Επιπλέον, πολλές από τις θέσεις εργασίας που συχνά κατέχουν οι νέοι στην αλυσίδα αξίας του καφέ έχουν πρόσφατα χαθεί. Η illycaffè πιστεύει ότι οι νέοι είναι το μέλλον του τομέα του καφέ και έχουν το δικαίωμα να το διαμορφώσουν επομένως η κατάρτιση και η ανταλλαγή γνώσεων είναι σημαντικές για τον κλάδο του καφέ. Για αυτό και το ίδρυμα Ernesto Illy συνέβαλε με 11 πλήρεις και 4 μερικές υποτροφίες σε αξιόλογους φοιτητές από χώρες παραγωγής καφέ.

 

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, οι 9 ενότητες του μαθήματος παρέχονται σε υβριδικό τρόπο και θα κατανεμηθούν σε δώδεκα μήνες –από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022– με διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και εργαστηριακές δραστηριότητες κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της illycaffè στην Τεργέστη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εργαζόμενους φοιτητές να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Οι διευθυντές του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ο Furio Suggi Liviani, διορισμένος από την illycaffè, ο Andrea Tracogna από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και ο Pietro Romano, διορισμένος από το Πανεπιστήμιο της Ούντινε.