Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο καφές με έξτρα προβιοτικά και πολλά οφέλη

Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο καφές με έξτρα προβιοτικά και πολλά οφέλη

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη  υπό την επίβλεψη δύο φοιτητών διδακτορικού, δημιούργησαν και μας συστήνουν ειδικά ροφήματα, καφέ και τσάι με έξτρα προβιοτικά.

 

Με στόχο να συνδράμει στην βελτίωση της διαδικασίας πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό, ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) δημιούργησε ροφήματα καφέ και τσάι που περιέχουν έως και 1 δισεκατομμύριο μονάδες ζωντανών προβιοτικών.  Τα εν λόγω ροφήματα, μπορούν να αποθηκευτούν σε συνθήκες ψύξης ή σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 14 εβδομάδες και να διατηρήσουν τα οφέλη τους. Ο καφές και το τσάι υποβάλλονται σε διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης. 

 

Ο προβιοτικός καφές, που αναπτύχθηκε από την Alcine Chan, περιλαμβάνει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και προσεκτικά επιλεγμένα προβιοτικά. Το μείγμα παρασκευασμένου καφέ αφήνεται προς ζύμωση για μια ημέρα πριν από την ψύξη. Στη συνέχεια, είναι έτοιμος για κατανάλωση. Η Chan πειραματίστηκε με πολλά παρασκευάσματα, που όλα διατηρούσαν τη «χαρακτηριστική γεύση του καφέ».

 

“Η σύνθεση είναι δύσκολη, ειδικά σε σχέση με τον τύπο και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που προστίθενται και τον συνδυασμό των προβιοτικών. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλοι οι τύποι προβιοτικών στα παρασκευάσματα καφέ”, δήλωσε η ίδια.  “Η προσθήκη πολύ λίγων θρεπτικών ουσιών δεν θα επιτρέψει την προβιοτική ανάπτυξη, ενώ η προσθήκη πολλών θρεπτικών ουσιών θα προσδώσει στο ρόφημα μια δυσάρεστη γεύση.” πρόσθεσε.

 

Το προβιοτικό τσάι, που αναπτύχθηκε από τον Wang Rui, περιλαμβάνει επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά. Αλλά σε αντίθεση με τον καφέ, το μείγμα τσαγιού απαιτεί διεργασία ζύμωσης δύο ημερών. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τα μόρια πολυφαινόλης του τσαγιού, τα οποία συνδέονται με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παράγεται επίσης ένας αντιβακτηριακός παράγοντας που ονομάζεται phenyllactate . “Το προβιοτικό τσάι έχει γεύση παρόμοια με το φρουτώδες τσάι και διαθέτει οξύτητα. Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν γλυκαντικά και γάλα ή κρέμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους” ανέφερε ο Rui.

 

Τα προβιοτικά απαντώνται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το νωπό γάλα και το παλαιωμένο τυρί. Τα προβιοτικά ροφήματα μπορούν να γίνουν νέες επιλογές για vegans και άτομα με υψηλή χοληστερόλη, δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 “Ο καφές και το τσάι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο και είναι και τα δύο φυτικά εγχύματα. Ως εκ τούτου, λειτουργούν ως ένα τέλειο όχημα για τη μεταφορά και την παράδοση προβιοτικών στους καταναλωτές”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Liu Shao Quan, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα. “Τα περισσότερα διαθέσιμα στο εμπόριο προβιοτικά ροφήματα είναι χωρίς ζύμωση”, εξήγησε ο Liυ. “Η ομάδα μας δημιούργησε μια νέα γκάμα από αυτά χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ζύμωσης καθώς παράγει υγιείς ενώσεις που βελτιώνουν την πεπτική ικανότητα των θρεπτικών ουσιών διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τον καφέ και το τσάι.” 

 

Η ομάδα του NUS έχει υποβάλει αίτηση απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον προβιοτικό καφέ, και ήδη καταρτίζονται σχέδια για την ανάπτυξή του ως εμπορεύσιμο προιόν.