Παν μέτρον άριστον!

Παν μέτρον άριστον!

Εάν λέγαμε ότι ο καφές είναι δημοφιλής θα τον υποτιμούσαμε σε μεγάλο βαθμό. Στην πραγματικότητα, είναι το δεύτερο πιο αγαπητό ρόφημα στον πλανήτη, που ακολουθεί το τσάι το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

 

Συχνά, όταν κάτι είναι πολύ δημοφιλές, η επιστήμη ανατρέπει τα δεδομένα “εντοπίζοντας”  τα μειονεκτήματά του. Έτσι συμβαίνει συνήθως αλλά όχι τόσο πολύ με τον καφέ.

 

To ρόφημα αυτό έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ έως τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη ακόμη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να υποπέσετε στο λάθος της υπερκατανάλωσης, αλλά όπως αναφέρουν έρευνες δεκαετιών υπάρχει ένας αρκετά σαφής αριθμός φλιτζανιών που πρέπει να πιείτε εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Οι μελέτες που έχουν γίνει για το αγαπημένο ρόφημα είναι αμέτρητες και η τρέχουσα «βέλτιστη πρακτική» όσον αφορά την απόλαυσή του είναι να περιορίστείτε σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ ανά ημέρα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, αναφέρουν επιστημονικές μελέτες αλλά και ιατρικοί εμπειρογνώμονες.

 

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αν είστε έγκυος, οπότε θα πρέπει να  περιοριστείτε στη μισή της συνιστώμενης ποσότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μιλάμε για παρασκευασμένο καφέ και όχι εσπρέσο, ο οποίος είναι πιο συμπυκνωμένος και επομένως περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη.

 

Εάν πάρετε ένα φλιτζάνι παρασκευασμένο καφέ και ρίξετε μερικές κουταλιές εσπρέσο σε αυτό, πλησιάζετε πιο γρήγορα το ημερήσιο όριό σας.

 

Αυτή η πρόταση επίσης δεν λαμβάνει υπόψη άλλα συστατικά που οι άνθρωποι απολαμβάνουν συχνά στον καφέ τους. Εάν είστε το είδος του ατόμου που ρίχνει μια χούφτα κύβους ζάχαρης στο φλιτζάνι του κάθε μέρα, μπορεί αυτή η πρόσληψη ζάχαρης να έχει κακή επίδραση στον οργανισμό σας, κάτι τελείως ξεχωριστό από τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα που θα σας προσφέρει η καφεΐνη.

 

Έτσι, όταν πίνετε το πρωί τον καφέ σας, θυμηθείτε, μπορείτε να αισθανθείτε καλά και να σας προσφέρει πραγματικά οφέλη, απλώς μην υπερβείτε το όριο.