Όσα λέει… η συσκευασία

Όσα λέει… η συσκευασία

Άλλοτε χάρτινη, άλλοτε πλαστική. Πότε πολύχρωμη και πότε μονόχρωμη, η συσκευασία του καφέ τις περισσότερες φορές περνά αδιάφορα από μπροστά μας, όμως κρύβει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

 

Κοιτάμε και σχολιάζουμε μόνο το design της. Όμως, πίσω από το απλό ή εντυπωσιακό περίβλημα,  η συσκευασία κρύβει πολλές πληροφορίες οι οποίες είναι χρήσιμες και απαραίτητες για να γνωρίσουμε καλύτερα τον καφέ που αγοράζουμε. Ας τις δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

 

Όλοι έχουμε παρατηρήσει την μικρή τρύπα, συνήθως στο πάνω μέρος της συσκευασίας. Πρόκειται για μια βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, η οποία επιτρέπει την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το εσωτερικό της συσκευασίας και ταυτόχρονα αποτρέπει την είσοδο του οξυγόνου. Μ’ αυτό τον τρόπο διατηρείται ο καφές μας πάντα φρέσκος, τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του μένουν ανέπαφα και ανεπηρέαστα από τις γύρω μυρωδιές.

 

Συνήθως, κάτω από το λογότυπο της εταιρίας και το όνομα του καφέ αναφέρεται η προέλευση του, δηλαδή η χώρα από την οποία προέρχεται. Με πιο μικρά γράμματα εμφανίζεται η φάρμα και η ακριβής περιοχή, καθώς επίσης και το υψόμετρο όπου φύονται τα καφεόδεντρα.

 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αναγράφεται είναι η ποικιλία του κόκκου. Οι περισσότεροι καφέδες οι οποίοι κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι μονοποικιλιακοί – ο όρος αυτός χρησιμοποιείται λάθος μεταφράζοντας τον αγγλικό όρο single estate –  οπότε συνήθως σε αυτό το σημείο θα βρείτε να αναφέρονται δύο ή τρεις διαφορετικές ποικιλίες. Η αναφορά τους είναι απαραίτητη μιας και από το όνομα και μόνο των ποικιλιών μπορούμε να καταλάβουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά του καφέ.

 

Ο τρόπος επεξεργασίας είναι μια ακόμα καθοριστική πληροφορία. Αυτός, άλλωστε,  είναι που προσδιορίζει τη γλυκύτητα ή την οξύτητα του καφέ. Κάτι ακόμα που μπορούμε να βρούμε στην συσκευασία είναι η αναφορά στο γευστικό, αλλά και στο αρωματικό προφίλ, δηλαδή στα αρώματα και στις γεύσεις που μπορεί να μας αποκαλύψει ο εν λόγω καφές στο φλιτζάνι μας.

 

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρεται κι η ημερομηνία καβουρδίσματος. Η παρουσία της, μας βοηθάει στο να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να τον καταναλώνουμε. Γιατί όσο πιο φρέσκος είναι ο καφές τόσο πιο τόσο πιο όξινος και έντονος είναι.