Ένα… ορθόδοξο καφέ στην άκρη του κόσμου! 

Ένα… ορθόδοξο καφέ στην άκρη του κόσμου! 

Πριν από λίγους μήνες ένα νέο καφέ άνοιξε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Πρόκειται για το Orthodox Cafe, έναν τόπο συνάντησης και επικοινωνίας ανάμεσα στους Ορθόδοξους πιστούς ολόκληρης της Ν. Ζηλανδίας.

 

Η καφετέρια βρίσκεται στο προάστιο Gymea στο νότιο Σίδνεϊ. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια τυπική καφετέρια, καθώς δεν σερβίρει απλώς παραδοσιακό ελληνικό καφέ, αλλά επιχειρεί να συνδράμει στην πνευματική ευεξία και νοητική υγεία των νέων.

 

Ο John Varipatis και ο Kimon Giannopoulos, οι ιδρυτές του Orthodox Cafe, είναι και οι δύο μαθητές στο Ορθόδοξο Θεολογικό Κολλέγιο St Andrew και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας του Αγίου Στυλιανού, Αγ. Πέτρου και Παύλου & Αγίου Γρηγορίου της Gymea.

 

Ο John είναι ο γιος του σεβαστού ιερωμένου Κωνσταντίνου Βαριπάτη, που υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της ανάπτυξης ουσιαστικών σχέσεων και φιλίας των νέων της ενορίας. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Orthodox Cafe, αποτελεί μια ευχάριστη και συναρπαστική εμπειρία. Ανοίγει στις 11 π.μ. μετά τη Θεία Λειτουργία.

 

Οι John και Kimon είναι baristas, που ετοιμάζουν καφέ και σερβίρουν, ενώ εθελοντές μοιράζουν φαγητό και άλλα αναψυκτικά. Μέχρι τη στιγμή που σερβίρεται ο καφές, όλοι κάθονται και ξεκινούν με προσευχή, πριν ξεκινήσουν με διάφορα άλλα θέματα προς συζήτηση.

 

Οι συζητήσεις είναι πολλές και ποικίλες, με κύριο στόχο την εκπαίδευση και την πνευματική εξύψωση των συμμετεχόντων. Διεξάγονται πλήθος δραστηριοτήτων που προωθούν την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και τη δημιουργία αληθινών και ουσιαστικών σχέσεων.

 

Οι ιδιοκτήτες, μιλώντας στους Greek City Times εξήγησαν την κεντρική ιδέα πίσω από το Orthodox Cafe. «Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ορθόδοξου Cafe + Βιβλιοπωλείου στο Σίδνεϊ αποτέλεσε την πρώτη του είδους της στην Αυστραλία. Το “Mission Plan” συμπληρώνει και υποστηρίζει την πρόσφατη δημιουργία του Ελληνικού Ορθόδοξου Κέντρου Βιβλίων στη Northcote Victoria, καθώς και του Βιβλιοπωλείου στην Αδελαΐδα και του υπάρχοντος βιβλιοπωλείου της έδρας της Αρχιεπισκοπής στο Redfern της Νέας Νότιας Ουαλίας».

 

«Αυτό το Mission Plan προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά εγκαινιάζοντας μια σύγχρονη κοινοτική και σχεσιακή εμπειρία. Μας καλεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο από την πολυάσχολη ζωή μας για να πιούμε καφέ όλοι μαζί και να γνωρίσουμε τα βαθιά δόγματα της θεολογικής λογοτεχνίας μας», ανέφεραν οι ιδρυτές του πρωτότυπου καφέ.

 

Και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι να είναι ενωμένοι και να μοιράζονται κοινές αξίες, σκοπούς με στόχο το κοινό όφελος.