Kαφές και Βιωσιμότητα: Τι έρχεται έως το 2025;

Kαφές και Βιωσιμότητα: Τι έρχεται έως το 2025;

Με τη συμμετοχή πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και roasting στον κόσμο, η Sustainable Coffee Challenge ανακοίνωσε ευρείς και φιλόδοξους στόχους που σχετίζονται με το κλίμα και την εργασία προκειμένου ο καφές να καταστεί το πρώτο βιώσιμο γεωργικό project στον κόσμο.

 

Συγκεκριμένα, η Sustainable Coffee Challenge ανακοίνωσε έναν στόχο να περιορίσει την εκπομπή 1,5 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μέσω της αύξησης της βιώσιμης παραγωγής σε υπάρχουσες καλλιέργειες καφέ. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι στόχοι που περιγράφονται για το 2025 περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και πολλές προσπάθειες που σχετίζονται με την εργασία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την ευημερία της καλλιέργειας καφέ.

 

Οι νέοι στόχοι τέθηκαν καθώς η Sustainable Coffee Challenge γιορτάζει τα πρώτα πέντε χρόνια ύπαρξής της. Με διαχειρίστρια τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Conservation International με αρχική χρηματοδότηση από τη Starbucks, η Sustainable Coffee Challenge μετρά 158 συμμετέχοντες, από τομείς όπως roasters, εμπορικές εταιρείες, κυβερνητικές ενώσεις, ομάδες παραγωγών, λιανοπωλητές καφέ, ενώσεις μελών και πολλά άλλα.

 

Το πλάνο για τη Βιωσιμότητα παρουσιάστηκε σε μια εικονική συνάντηση των μελών της Sustainable Coffee Challenge τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

 

«Με σχεδόν 160 μέλη από ολόκληρο τον κλάδο, η Sustainable Coffee Challenge έτοιμη να συνεργαστεί για να υλοποιήσει τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά καφέ, προσφέροντας τα προς το ζην για εκατομμύρια ανθρώπους, ισορροπία στο κλίμα και για να βοηθήσει στην ευασθητοποίηση δισεκατομμυρίων καταναλωτών καφέ προκειμένου να συνδράμουν για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Bambi Semroc της Conservation International.

 

Το έτος ορόσημο, το 2050 δεν επιλέχθηκε αυθαίρετα. Η ένωση Conservation International εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση καφέ αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τότε. Το 2050 αποτελεί ορόσημο σύμφωνα με έκθεση που διενεργήθηκε με επικεφαλής την CIAT το 2014, που αναφέρει πως η παγκόσμια διαθεσιμότητα κατάλληλης γης για την καλλιέργεια καφέ θα μειωθεί στο μισό λόγω κλιματικής αλλαγής.

 

Όσον αφορά τους στόχους για το κλίμα το 2025, η πρόκληση για την αειφόρο ανάπτυξη του καφέ έχει αφορά την αποκατάσταση γης 1,5 εκατ.  εκταρίων με δενδροφύτευση και να την προστασία άλλων 500.000 εκταρίων δασικής έκτασης.

 

Τα μέλη της Sustainable Coffee Challenge δεσμεύτηκαν επίσης για τα εξής έως το 2025: 

 

-να αυξήσουν την παραγωγή των μικροκαλλιεργητών κατά 7% μέσω επενδύσεων σε υπάρχουσες δομές. 

-να συνδράμουν προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα να μεριμνήσουν ώστε να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρεπείς μισθοί στις περισσότερες χώρες όπου καλλιεργείται καφές

-να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 50% του πράσινου καφέ που αγοράζεται παγκοσμίως θεωρείται «βιώσιμος», δηλαδή να προκύπτει από πρακτικές που προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των αγροτών και των καλλιεργητών, διατηρούν τους φυσικούς πόρους και αποδίδουν οφέλη σε κοινότητες ανθρώπων που καλλιεργούν καφέ. 

 

«Θέτουμε έναν φιλόδοξο στόχο, ώστε οι εργάτες του καφέ να μπορούν να λάβουν μισθό», δήλωσε ο Miguel Zamora, διευθυντής Μετασχηματισμού των Αγορών της Rainforest Alliance, η οποία ηγείται των πρωτοβουλιών για τα εργασιακά θέματα στη Sustainable Coffee Challenge.