Όταν στα coffeeshops γεννιούνται ιδέες…

Όταν στα coffeeshops γεννιούνται ιδέες…

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η δημιουργική σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί με απλές συνήθειες όπως η άσκηση, ο ύπνος και η ανάγνωση.

 

Αλλά ένας άλλος παράγοντας είναι και η αυθόρμητη αλληλεπίδραση με στενούς φίλους, απλούς γνωστούς ακόμη και ξένους.  Φυσικά, δεν οδηγούν στη σύλληψη μεγάλων ιδεών όλες οι τυχαίες συναντήσεις. Ωστόσο, καθώς μεταφερόμαστε από τόπο σε τόπο, κάθε σύντομη κοινωνική συνάντηση φυτεύει έναν μικρό σπόρο που μπορεί να συνδεθεί με μια νέα ιδέα ή έμπνευση.

 

Δεν είναι η καφεΐνη, είναι οι άνθρωποι

 

Διάσημοι καλλιτέχνες, μυθιστοριογράφοι και επιστήμονες που έγιναν γνωστοί από το έργο τους, είναι γεγονός ότι είχαν πολλά εξωτερικά ερεθίσματα μέσω εικόνων ή συνομιλιών με συνομιλήκους τους.

 

Όπως έγραψε ο συγγραφέας Steven Johnson στο “Where Good Ideas From”, “το χάρισμα να έχεις καλές ιδέες δεν αποδίδεται στην απομόνωση ενός ατόμου και στην προσπάθειά του να συλλάβει μια τέτοια ιδέα. Αντ ‘αυτού, προτείνει να «πάμε για μια βόλτα», «να αγκαλιάσουμε τη συντροφικότητα» και «να συχνάζουμε σε καφετέριες και άλλα μέρη».

 

Ακριβώς όπως οι σημερινοί ανεξάρτητοι συγγραφείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις καφετέριες ως δεύτερο γραφείο, έτσι το τσάι και οι καφετέριες του Λονδίνου τον 18ο αιώνα έδωσαν ώθηση στην Εποχή του Διαφωτισμού. Τότε, όπως και τώρα, οι άνθρωποι γνώριζαν διαισθητικά ότι ήταν «πιο παραγωγικοί ή πιο δημιουργικοί όταν εργάζονταν σε coffee shops», σύμφωνα με τον David Burkus, συγγραφέα του «The Myths of Creativity». Όπως δείχνει η έρευνα, δεν είναι η καφεΐνη που βοηθά τόσο. όσο οι ίδιοι οι άνθρωποι. Το να είσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους που εργάζονται μπορεί να μας παρακινήσει να κάνουμε το ίδιο.

 

Με άλλα λόγια, η δημιουργικότητα είναι κοινωνική.

 

Το δομημένο περιβάλλον διαδραματίζει έναν κρυφό αλλά κρίσιμο ρόλο. Ερευνητές της αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι ο σχεδιασμός της σχολικής τάξης επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν οι μαθητές.

 

Σχεδιασμός για δημιουργικότητα

 

Τα κτίρια επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων λειτουργιών. Η θερμοκρασία και η υγρασία, για παράδειγμα, επηρεάζουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε. Το φως της ημέρας συνδέεται θετικά με την παραγωγικότητα, τη διαχείριση του άγχους και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Και η ποιότητα του αέρα, επηρεάζει τόσο την αναπνευστική όσο και την ψυχική υγεία. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει συνδεθεί ακόμη και με την ευτυχία.

 

Ομοίως, μια καλά σχεδιασμένη καφετέρια μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα – όπου η απρόβλεπτη τριβή μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει “σπίθες” καινοτομίας.

 

Γνωστές καφετέριες, όπως το Kilogram Coffee Shop στην Ινδονησία και το Cat Cafe του Buckminster στο Buffalo της Νέας Υόρκης, σχεδιάστηκαν με γνώμονα αυτού του είδους τη διαδραστικότητα. 

 

Καθένα έχει ανοιχτές, οριζόντιες διατάξεις που πραγματικά ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση ανθρώπων. Και υπάρχει ένα μέτριο επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος – όχι πολύ υψηλό ή χαμηλό – που προκαλεί γνωστική αστάθεια, μια κατάσταση βαθιάς, ανακλαστικής σκέψης.

 

Καταληκτικά, θα συμφωνούσαμε με τον φιλόσοφο Michel de Certeau που είπε ότι οι χώροι που καταλαμβάνουμε είναι ένα σκηνικό πάνω στο οποίο παρατάσσεται ένα «σύνολο δυνατοτήτων» και ο «αυτοσχεδιασμός» της καθημερινής ζωής.