5 κοινά λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τον καφέ σας και πώς να τα διoρθώσετε

5 κοινά λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τον καφέ σας και πώς να τα διoρθώσετε

Μπορεί ο καφές να είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα; Μάλλον όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αγαπημένο ρόφημα μπορεί να λύσει αρκετά ζητήματα της καθημερινότητάς μας. 

 

Ο καφές μας βοηθά να ανοίξουμε τα βλέφαρά μας το πρωί, να μας ζεστάνει ή και να μας βοηθήσει να συνέλθουμε από μια νύχτα που μας άφησε με… hangover.  Όμως η ωραία αίσθηση που μας δημιουργεί πινοντάς τον, μπορεί να καταστραφεί, όταν ο καφές μας δεν είναι ποιοτικός. Και όσο καλός κι αν είναι ο κόκκος που χρησιμοποιούμε, υπάρχει πάντα το περιθώριο λάθους στο οποίο μπορεί να περιπέσουμε, καταστρέφοντας συνεπώς ένα κατά τ΄άλλα, πολλά υποσχόμενο ρόφημα. 

 

Δείτε τα 5 πιο κοινά σφάλματα που μπορεί να κάνετε στην παρασκευή του καφέ και πώς να τα διορθώσετε:

 

1. Δεν τον αποθηκεύετε σωστά: Αγοράζετε προκαβουρδισμένο καφέ για να εξοικονομήσετε χρόνο και κόποΚανένα πρόβλημα. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι οι ψητοί κόκκοι έχουν μικροσκοπικές τρύπες που τείνουν να απορροφούν την υγρασία και να αλλοιώνουν τη γεύση τους. Φροντίστε λοιπόν να τους αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου και σε δροσερό-ξηρό χώρο.

 

2. Αλέθετε όλους τους κόκκους. Πρόκειται για ένα κόλπο που σας εξοικονομεί χρόνο ωστόσο το άλεσμά των κόκκων δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Το ζήτημα εδώ είναι ότι οι κόκκοι σε σκόνη χάνουν σταδιακά το άρωμα και τη γεύση του. Οπότε φροντίστε να τους αλέσετε σε μικρότερες ποσότητες και να τους καταναλώσετε μέσα σε ένα μήνα.

3. Τους καβουρδίζετε σε μεγάλες ποσότητες. Αν σας αρέσει να ετοιμάζετε τον καφέ σας από την αρχή και να τον καβουρδίζετε μόνοι σας, προσπαθήστε να ψήσετε ποσότητα που θα σας φθάσει μόνο για μια εβδομάδα. Αποθηκεύστε την εν συνεχεία σε ένα αεροστεγές βάζο, έτσι ώστε ο καφές να διατηρήσει τη γεύση του.

 

4. Ρίχνετε βραστό νερό στον καφέ. Εάν φτιάχνετε τον καφέ σας σε εστία, και συνηθίζετε να βράζετε νερό και να το ρίχνετε αμέσως πάνω από τη σκόνη του καφέ, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια! Το βραστό νερό μπορεί να κάψει τον καφέ. Η σωστή θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 92 και 96 βαθμών Κελσίου. Μπορείτε να βράσετε το νερό, να περιμένετε 50 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό για να πέσει η θερμοκρασία του και στη συνέχεια να το περιχύσετε.

5. Δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή αναλογία καφέ και νερού. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος να χρησιμοποιείτε πολύ λίγο ή πολύ καφέ. Για να φτιάξετε ένα καλό ρόφημα, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας καφέ για κάθε 180 ml νερού.