Η εστίαση και τα χρέη

Η εστίαση και τα χρέη

Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εστίαση καλείται ξανά να σηκώσει το βάρος του πληθωρισμού, εν όψει χειμώνα

 

Βαρύς χειμώνας έρχεται για τον κλάδο της εστίασης, με τους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν και πάλι το τίμημα, εν μέσω άκρατου πληθωρισμού. Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης αποτύπωσε με τα πιο μελανά χρώματα το κλίμα που διαμορφώθηκε στον κλάδο, έπειτα και από τα συνεχή lockdowns λόγω πανδημίας. 

 

Ενδεικτικά:

 

  • Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές.
  • Ο αριθμός των πελατών καθώς και οι ποσότητες των παραγγελιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% των επιχειρήσεων του δείγματος αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7%, λόγω της αύξησης των σημαντικότερων από τα επιμέρους κόστη τους (ενέργειας, προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων, καύσιμων, εργασίας, ενοικίου).
  •  το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 87,2%,
  • το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9%,
  • Περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
  • Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες.
  • το 46,6% έχει καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας
  • το 16% έχει καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες.

 

Η εικόνα είναι ακόμη πιο σοβαρή, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι επιχειρήσεις εστίασης κλήθηκαν να αποπληρώσουν χρέη αλλά και επιστρεπτέες καταβολές, μην έχοντας ακόμη καταφέρει να ξεπεράσουν το διπλό “σοκ” των lockdowns αλλά και του διογκωμένου πληθωρισμού. 

Σε αυτό το κλίμα, και δεδομένου ότι ο χειμώνας που έρχεται απαιτεί περαιτέρω κατανάλωση ενέργειας, το μέλλον ιδιαίτερα των ΜμΕ είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Χρειάζονται μέτρα, και μάλιστα άμεσα. Όπως σωστά το έθεσε σε πρόσφατητοποθέτησή του ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., κ. Γιώργος Καββαθάς, “είναι κρίσιμη η έγκαιρη προώθηση μιας πολυεπίπεδης συντεταγμένης δέσμης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, στοχευμένων σε εκείνες τις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης που θα είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”.