Κέικ με καφέ, καρύδι και καραμέλα miso

Κέικ με καφέ, καρύδι και καραμέλα miso

Aυτή η γλυκιά απόλαυση θα σας ταξιδέψει…

 

Το κέικ καφέ με καρύδι δεν είναι μια πρωτόγνωρη γεύση όμως η συγκεκριμένη συνταγή έχει ένα “twist” που μας γοητεύει. Πρόκειται για την καραμέλα miso, μία ασιατική εκδοχή της γνωστής salted caramel. Mπορεί να μοιάζει με μια περίπλοκη συνταγή, εξαιτίας της μεγάλης λίστας των συστατικών που περιέχει, παρόλα αυτά δεν πρέπει να ανησυχείτε: Αποτελεί μία basic συνταγή, που μπορεί να έχει πολλά βήματα να ακολουθήσετε, σας παρέχει ωστόσο τη δυνατότητα να κάνετε μια προεργασία και να ολοκληρώσετε το κέικ  αργότερα μέσα στην ημέρα. Εάν τυλιχθεί σωστά, το σώμα του κέικ μπορεί να διατηρηθεί καλά για μια ολόκληρη ημέρα, ενώ η καραμέλα και η βουτυρόκρεμα μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για αρκετές. Ένα ηλεκτρικό σύρμα θα κάνει τη βουτυρόκρεμα ελαφριά, μπορείτε όμως να την φτιάξετε και με ένα σύρμα χειρός.

 

Προετοιμασία 15: λεπτά

Ώρα μαγειρέματος: 1 ώρα 10 λεπτά

Σερβίρει: 8-10 μερίδες

 

Για τη ζύμη του κέικ με καφέ

 

500 γρ. αλεύρι απλό

325 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα

¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι

60 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

160 ml ελαιόλαδο

360 ml πλήρες γάλα βρώμης 

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές σε σκόνη

 

Για τη βουτυρόκρεμα

 

150 γρ. βούτυρο vegan, σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη

Για την καραμέλα miso

150 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ βούτυρο vegan, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας λευκό shiro miso (πάστα μiso που θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα)

3 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα βρώμης 

Μια πρέζα ψιλό θαλασσινό αλάτι

 

Για την επικάλυψη

 

250 ml vegan δdouble cream

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

3 κουταλιές της σούπας ταχίνι ελαφρύ

50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

 

Προεργασία: Λαδώνουμε και στρώνουμε δύο φόρμες για κέικ των 23 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.

 

Για να φτιάξετε τη ζύμη του κέικ, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη διττανθρακική σόδα, το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύετε να ενωθούν. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα, το ξύδι και τη σκόνη καφέ.

 

Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο των ξηρών υλικών και μετά ρίχνετε λίγο λίγο το υγρό μείγμα, ανακατεύοντάς το με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μοιράζετε τη ζύμη ανάμεσα στις δύο φόρμες και ψήνετε για 30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν την βάλετε μέσα στο κέικ. Αφαιρείτε και αφήνετε να κρυώσει.

 

Για να φτιάξετε τη βουτυρόκρεμα, χτυπήστε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη σκόνη του καφέ με ένα ηλεκτρικό σύρμα (ή χτυπήστε με ένα σύρμα χειρός), μέχρι να γίνει ελαφριά και αφράτη, Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη.

 

Για να φτιάξετε την καραμέλα miso, βάλτε τη ζάχαρη και δύο κουταλιές της σούπας κρύο νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη – το μείγμα θα βγάζει φυσαλίδες και σιγά σιγά θα αρχίσει να παίρνει χρώμα. Μετά από περίπου πέντε λεπτά, όταν γίνει (από ανοιχτό χρυσο) χρυσό σιρόπι, κατεβάζετε τη φωτιά και αμέσως, αλλά προσεκτικά, χτυπάτε ένα-ένα το βούτυρο, το miso και το γάλα βρώμης. Το μείγμα στην αρχή θα φουσκώσει αρκετά, αλλά θα σβήσει μετά από ένα λεπτό. Μόλις “ηρεμήσει”, αφήστε το να κρυώσει για μερικά λεπτά, μετά χτυπήστε με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και αφήστε το στην άκρη.

 

Λίγο πριν είστε έτοιμοι να ενσωματώσετε όλα τα υλικά στο κέικ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαλακά, μετά προσθέστε τη ζάχαρη και το ταχίνι και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να σφίξει. Μόλις κρυώσουν τελείως τα κέικ, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε. Βάλτε το ένα σε πιάτο σερβιρίσματος, απλώστε τη βουτυρόκρεμα λίγο πιο μακριά από την εξωτερική άκρη και τοποθετήστε το δεύτερο από πάνω. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το κέικ και μετά περιχύνουμε με την καραμέλα miso (αν έχει σφίξει, τη ζεσταίνουμε πολύ απαλά). Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.

 

Πηγή:theguardian.com