Εντοπίστηκε ο “ένοχος” της παροσμίας στον καφέ μετά την Covid-19

Εντοπίστηκε ο “ένοχος” της παροσμίας στον καφέ μετά την Covid-19

Μια χημική ουσία που ονομάζεται 2-φουρανμεθανοθειόλη οφείλεται στην μεταβολή της αίσθησης της όσφρησης και, κατ’ επέκταση της γεύσης σε όλους εκείνους που νόσησαν από την Covid-19.

 

Όπως διαπιστώθηκε, μία από τις μυρωδιές που επηρεάζει ηCovid-19 είναι του καφέ. Πολλά άτομα ισχυρίστηκαν ότι μετά τη μόλυνση, ο καφές τους μύριζε απαίσια, ενώ άλλοι χαρακτήριζαν την μυρωδιά του ως ίδια με αυτή του σάπιου κρέατος ή των απορριμμάτων. Πλέον οι επιστήμονες είναι σε θέση να αντιληφθούν και να εξηγήσουν αυτή την αλλοίωση.

 

Όπως αναφέρει ο Guardian, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Communications Medicine επιχείρησε να εντοπίσει τα αίτια της παροσμίας, την πάθηση που προκαλεί διαταραχές στην όσφρηση ενός ατόμου (σ.σ. η αρχική, μερική απώλεια της όσφρησης ονομάζεται ανοσμία). Η έρευνα που συνυπογράφεται από την Jane K. Parker και την Christine E. Kelly της Σχολής Χημείας, Τροφίμων και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Reading καθώς και από τον Simon. B. Gane του University College London Hospital, αναζήτησε τα «μόρια ενεργοποίησης» που πυροδοτούν την παροσμία.

 

Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν τις χημικές ενώσεις του καφέ. «Παγιδεύοντας το άρωμα του καφέ», οι ερευνητές μπόρεσαν να ξεχωρίσουν διάφορες χημικές ενώσεις, εντοπίζοντας συνολικά 15, που προκάλεσαν παροσμία στους εθελοντές. Ωστόσο ο “κύριος ένοχος” ήταν μια χημική ουσία που ονομάζεται 2-φουρανμεθανοθειόλη. Από τους 29 εθελοντές με παροσμία που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 20 αναγνώρισαν ότι η 2-φουρανμεθανοθειόλη ανέδιδε μια φρικτή οσμή. Μία θεωρία που εξηγεί αυτή τη διαπίστωση είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη ένωση έχει ένα «εξαιρετικά χαμηλό όριο ανίχνευσης», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μία από τις πρώτες ενώσεις που αντιλαμβάνεται η μύτη ενός ατόμου που έχει υποστεί ανοσμία σχετιζόμενη με την Covid-19.

 

Και ενώ τη πρώτη αιτία για την παροσμία φαίνεται να έχει προσδιοριστεί, το ερώτημα γιατί αυτές οι ενώσεις έχουν αυτό το αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστη. Η Δρ. Πάρκερ υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος κατά κάποιο τρόπο κατηγοριοποιεί εσφαλμένα τη μυρωδιά: Αυτό μπορεί να αποτελεί και μια ακλόνητη απόδειξη ότι δεν είναι «όλα στο κεφάλι μας» και πως το αίσθημα της αποστροφής μπορεί να σχετίζεται με τις χημικές ενώσεις στα αλλοιωμένα τρόφιμα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα σίγουρα συμμετέχει επίσης στην ερμηνεία των σημάτων που λαμβάνει από τη μύτη. Ωστόσο, με τα νέα ευρήματα για τη 2-φουρανμεθανοθειόλη, οι ερευνητές «πλέον γνωρίζουν ότι όλο αυτό πρέπει να σχετίζεται με τα νεύρα και τους υποδοχείς τους, επειδή έτσι ανιχνεύονται αυτά τα μόρια», σύμφωνα με τον Δρ. Gane.