Τέσσερις μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

Τέσσερις μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

Κατά καιρούς, έχουν ειπωθεί πολλά για το ρόφημα, φήμες οι οποίες πολύ συχνά καταρρίπτοται. Διαβάστε παρακάτω 4 από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον καφέ. 

 

 Ο καφές δεν είναι κόκκος

Ο καφές δεν είναι κόκκος. Είναι σπόρος. Τεχνικά, είναι το ενδοσπέρμιο (κοίλωμα) ενός ειδικού είδους κερασιών, που παράγονται από το φυτό του καφέ. Είναι τυλιγμένο σε ένα λεπτό κόκκινο φρούτο που ξεφλουδίζεται κατά τη διαδικασία καθαρισμού. Έπειτα διαθέτει ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα μέχρι να ψηθεί. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι μπορείτε να φυτέψετε τους κόκκους σας και να καλλιεργήσετε τα δικά σας καφεόδενδρα. Οι κόκκοι που αλέθουμε και παρασκευάζουμε δεν φυτεύονται πλέον, λόγω του καβουρδίσματος.

 

 Καλλιεργείται καφές στην Ευρώπη;

Οι κόκκοι καφέ δεν φυτρώνουν στην Ευρώπη. Αναπτύσσονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ανατολική και Δυτική Αφρική, στην Αραβική Χερσόνησο, στην Ασία και στη Χαβάη. Στις χώρες δηλαδή ανάμεσα στον Τροπικό του Αιγόκερω και του Καρκίνου, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη και καλλιέργεια των καφεόδεντρων. Εάν, λοιπόν, η συσκευασία του καφέ που αγοράζεται αναφέρει ότι προέρχονται από κάπου στην Ευρώπη, πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι ο καφές καβουρδίστηκε στη συγκεκριμένη χώρα και όχι ότι καλλιεργείται εκεί.

 

Σκούρα καβούρδισμα και καφεΐνη

Συχνά ακούμε ότι ο πιο σκούρος καφές είναι «πιο δυνατός», κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη, ωστόσο αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Ο πράσινος καφές καβουρδίζεται σε διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα υπάρχει το blonde roast που μας δίνει ένα πολύ  ανοιχτόχρωμο κόκκο και στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερες άθικτες ενώσεις καφεΐνης από τους μέτρια ή σκούρο καβουρδισμένο κόκκο. Η θερμότητα επιταχύνει τις χημικές αλληλεπιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι διασπά επίσης τις ενώσεις της καφεΐνης. Επομένως, είναι λογικό ότι όσο περισσότερο ψήνεται ένας κόκκος καφέ, τόσο λιγότερη καφεΐνη θα περιέχει όταν αλεσθεί και παρασκευαστεί.

 

 Ο ντεκαφεϊνέ είναι κακός καφές;

Ο ντεκαφεϊνέ έχει άδικα αποκτήσει κακή φήμη. Συχνά συνδέεται με χαμηλότερης ποιότητας γεύση και φέρεται να απευθύνεται σε όσους δεν είναι «πραγματικοί» λάτρεις του καφέ. Ωστόσο και οι δύο αυτοί ισχυρισμοί δεν ευσταθούν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πίνετε ντεκαφεϊνέ: μπορεί να έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη ή απλώς να απολαμβάνετε τη γεύση του espresso μετά από ένα γεύμα χωρίς να χρειάζεται να μείνετε άϋπνοι όλη τη νύχτα. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παραγωγής με τους οποίους ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να παραχθεί ωστόσο η διαδικασία  Swiss Water φέρεται να είναι η καλύτερη. Ειδικότερα, οι πράσινοι κόκκοι καφέ πλένονται με τέτοιο τρόπο ώστε μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη να εξάγεται πριν από το καβούρδισμα. Η διαδικασία του καβουρδίσματος, όπως σας αναφέραμε και παραπάνω, μειώνει περαιτέρω την περιεκτικότητα της καφεΐνη. Η εξαγωγή της με αυτόν τον πιο ήπιο τρόπο διατηρεί τις γεύσεις του κόκκου του καφέ. Η διαδικασία του διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης καλή. Άλλες μέθοδοι αφαίρεσης καφεΐνης συνήθως περιλαμβάνουν χημικούς διαλύτες που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ.