Περίεργοι καφέδες ανά τον κόσμο  

Περίεργοι καφέδες ανά τον κόσμο  

Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα και γνωρίστε διαφορετικές παρασκευές καφέ, καθόλου συνηθισμένες, σε συνδυασμούς που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!  

 

«Say… cheese» στη Σκανδιναβία 

Οι ντόπιοι καταφέρνουν να συνδυάσουν δύο μεγάλες τους αγάπες, καθώς συνοδεύουν τον καφέ τους από κύβους παραδοσιακού τυριού που μοιάζουν σαν μικρά σφουγγαράκια. Τόσο η γεύση του καφέ όσο και του τυριού συνδυαστικά βελτιώνονται, δίνοντας στο ρόφημα μοναδική γεύση και υφή. Ο καφές αυτός συχνά προσφέρεται ως καλωσόρισμα και ένδειξη φιλοξενίας, ενώ αξίζει να ξέρετε ότι οι Σουηδοί χρησιμοποιούν το Φιλανδικό τυρί Leipäjuusto ενώ οι Ισπανόφωνοι χρησιμοποιούν απλά Gouda ή Edam. 

 

Με αβγά στο Βιετνάμ 

Δημιούργημα των τελευταίων 80 ετών, έχει γίνει σήμα κατατεθέν ορισμένων περιοχών και πρόκειται για καφέ που περιέχει κρόκο αβγού, συμπυκνωμένο γάλα και στιγμιαίο καφέ σε σκόνη. Η ανάμειξη αυτών των συστατικών δημιουργεί μια παχύρρευστη κρέμα που δίνει χρώμα και γεύση στον καφέ. 

 

Καφές με (θαλασσινό) αλάτι στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ 

Αποτελεί μια γενικότερη συνήθεια στην Ταϊβάν να πασπαλίζουν τα γλυκά και τα φρούτα με θαλασσινό αλάτι. Έτσι, κάποιος σκέφτηκε να συνδυάσει το γλυκόπικρο του καφέ με το αλμυρό του αλατιού. Πλέον έχει καθιερωθεί και, σίγουρα, απευθύνεται σε τολμηρούς.  

 

Με κάρβουνο ή με άνθρακα  

Γνωστός ως Kopi Joss στην Ινδονησία, δημιουργήθηκε όταν ένας ιδιοκτήτης καφέ στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας,  έψαχνε έναν εντυπωσιακό τρόπο σερβιρίσματος για να προσελκύσει στο μαγαζί του τουρίστες. Έτσι αντί να προσθέτει ζεστό νερό στον καφέ, άρχισε να βάζει ένα αναμμένο κάρβουνο, το οποίο ζέσταινε το ρόφημα, έκανε θόρυβο και έβγαζε ατμούς. Μόλις ετοιμαστεί ο καφές, λοιπόν, του προσθέτουν ένα κομμάτι καυτό κάρβουνο, το οποίο δημιουργεί βρασμό. Την ίδια ώρα, ο Charcoal Latte είναι καφές με ενεργό άνθρακα. Δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά γάλα και οφείλει το γκρι χρώμα του στον ενεργό άνθρακα, ο οποίος θεωρείται πως βοηθά στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών και τοξινών από το σώμα.  

 

Avolatte στην Αυστραλία 

Στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, θα παραγγείλουμε καφέ με αβοκάντο (Avolatte), latte δηλαδή που σερβίρεται μέσα σε μια κούπα-κέλυφος από αβοκάντο. Μπορείτε αν το επιθυμείτε, να προσθέσετε και χυμό αβοκάντο μέσα στο ρόφημα.  

 

«Βουτυρένιος» ή ξινός  

Βάζοντας βούτυρο μέσα στον καφέ δημιουργείτε ένα ωραίο και έντονο άρωμα. Γνωστή ως  Bulletproof Coffee, η εταιρεία που εισήγαγε αυτό το trend χρησιμοποιεί για την παρασκευή του καφέ, βούτυρο και την ουσία MCT που παράγεται κυρίως από λάδι καρύδας. Από την άλλη, στις ΗΠΑ και τη Γαλλία βρίσκεται καφέ με λάιμ ή λεμόνι. Τα εσπεριδοειδή μειώνουν τη θερμοκρασία του καφέ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούνως θεραπεία για την ημικρανία. Επίσης γλυκαίνουν τον καφέ με την οξύτητά τους. 

 

Ανάβει φωτιές  

Για ένα πραγματικά φλογερό φλιτζάνι καφέ πρέπει να επισκεφτείτε το resort Ριβιέρα Μάγια στο Μεξικό. Όσον αφορά την παρασκευή του, ο ζεστός καφές χύνεται πρώτα σε ένα ποτήρι με ζάχαρη. Στη συνέχεια, ποτό Kahlua ή το μπράντυ συνδυάζεται με Xtabentún, ένα λικέρ με γλυκάνισο από το Yucatán, και ακολούθως ανάβει φωτιά και χύνεται. Έτσι δημιουργείται ένας φλεγόμενος καταρράκτης που στη συνέχεια περιχύνεται στον καφέ σας και συμπληρώνεται με παγωτό! 

 

Όταν ο καφές συναντά το πιπέρι 

Ο καφές Τούμπα έχει μακρά παράδοση στη Σενεγάλη, καθώς δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το σεΐχη Amadou Bamba. Ο εν λόγω καφές Τ είναι αρωματισμένος με γαρίφαλα και Jarr, γνωστό κι ως πιπέρι Γουινέας: αυτό δίνει μια ιδιαίτερα αρωματική γεύση και, σύμφωνα με τον εφευρέτη του, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.  

 

Ο ακριβότερος καφές παγκοσμίως κρύβει πολλά 

Ονομάζεται kopi luwak, το κιλό πωλείται για 500-600 ευρώ, προέρχεται από την Ινδονησία και  σημαίνει ο «Καφές της luwak» (όπου luwak είναι ένα νυκτόβιο αιλουροειδές, μια αγριόγατα γνωστή ως civet cat, μοσχογαλή στα ελληνικά). Το όνομα δεν είναι τυχαίο καθώς επί της ουσίας ο καφές παρασκευάζεται από τα περιττώματα του συγκεκριμένου ζώου το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας καταναλώνει τους πιο μυρωδάτους καρπούς από τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Arabica. Όταν ο καρπός φτάσει στο στομάχι τους μέσω των οξέων και των υγρών του, αυξάνονται τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως, προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Όταν οι καρποί απορρίπτονται από το ζώο, οι παραγωγοί συλλέγουν τα κουκούτσια του καρπού, τα καθαρίζουν και προχωρούν στην διαδικασία του καβουρδίσματος. 

 

Καφές με πικροράδικο 

Εάν βρεθείτε στη Ν. Ορλεάνη των ΗΠΑ πρέπει να κάνετε μια στάση για καφέ. Ο λόγος; Πρέπει να δοκιμάσετε έναν ιδιαίτερο καφέ, φτιαγμένο από ραδίκια! Παρασκευάζεται από την αποξηραμένη και αλεσμένη ρίζα του φυτού κιχωρίου – ένα πολυετές φυτό από την οικογένεια πικραλίδων. Χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο καφέ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα συνήθως αναμιγνύεται με κόκκους Arabica. Το ψήσιμο του κιχωρίου (σ.σ. πικροράδικο) προσθέτει θρεπτικά συστατικά στον καφέ και μια γλυκύτητα, ενώ το ρόφημα συνήθως παρασκευάζεται με ζεστό γάλα.