Σας αρέσει ο καφές σκέτος; Μπορεί να “φταίνε” τα γονίδια

Σας αρέσει ο καφές σκέτος; Μπορεί να “φταίνε” τα γονίδια

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιος ευθύνεται για τις προτιμήσεις μας στον καφέ. Και δεν είναι άλλος από τα… γονίδιά μας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη εξετάζει τη σύνδεση του καφέ με τα γονίδια ενός ανθρώπου. Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι τα γονίδια ενός ατόμου μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποσότητα του καφέ που καταναλώνει κάθε μέρα. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, εξέτασε πώς οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ευαισθησία στην καφεΐνη και την αντίληψη της πικρής γεύσης του καφέ επηρέασαν και τις επιλογές ενός ατόμου στον καφέ – εάν προτιμούσε σκέτο ή με προσθήκες όπως ζάχαρη και κρέμες.

 

Για τη μελέτη τους, οι συν-συγγραφείς Marilyn C. Cornelis της Ιατρικής Σχολής Feinberg στο Northwestern University και ο Rob M. van Dam του Milken Institute School of Public Health στο Πανεπιστήμιο George Washington βασίστηκαν σε μια αρχή: οι επιλογές των ανθρώπων ως προς τον καφέ που πίνουν συνδέονται περισσότερο με το γονίδιο που σχετίζεται με την αντίληψη της πικρής γεύσης παρά με εκείνο που σχετίζεται με την ευαισθησία κάποιου στην καφεΐνη. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας δεδομένα από τη βρετανική Biobank, την έρευνα Nurses’ Health και την μελέτη Health Professionals Follow-Up, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

 

Οι ερευνητές συμπέραναν πως, σε αντίθεση με την αρχική τους υπόθεση, “το γονίδιο που καθορίζει τις προτιμήσεις στον καφέ είναι εκείνο που συνδέεται με την ευαισθησία στην καφεΐνη και όχι αυτό που συνδέεται με την αντίληψη της πικρής γεύσης” σύμφωνα με την Cornelis. «Η ερμηνεία αυτών των συμπερασμάτων έγκειται στο ότι οι άνθρωποι συνδέουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχοδιεγερτική επίδραση. Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την φυσική τόνωση που νιώθουν όταν πίνουν καφέ», συνέχισε η Cornelis.

 

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συνδέουν τις επιδράσεις της καφεΐνης με τις πικρές νότες της και για τον λόγο αυτό είναι πρόθυμοι να «ξεπεράσουν την έμφυτη αποστροφή τους για τις πικρές γεύσεις», θεωρώντας ότι έτσι θα τονωθούν περισσότερο. Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, τότε η αγάπη σας για τον καφέ φίλτρου μπορεί να καθορίζεται από τη γενετική σας σύνθεση, να μην συνδέεται με τη γεύση του καφέ απαραίτητα, αλλά με την καφεΐνη που περιέχει.