Ο καφές της Παπούα Νέα Γουινέα

Ο καφές της Παπούα Νέα Γουινέα

Το 2021 ήταν από τους καφέδες που «έπαιξαν» πολύ, ζωηρός με αρκετή οξύτητα, μπαχαράτος αλλά και μερικές φορές φρουτώδης, μας τράβηξε το ενδιαφέρον.

 

Κάπου την άλλη άκρη του ημισφαιρίου, στα βόρεια της Αυστραλίας, βρίσκεται το νησιωτικό κράτος της Παπούα Νέας Γουινέας. Πρόκειται για μια αγροτική κυρίως χώρα, η οποία αν και έγινε πρόσφατά ανεξάρτητη, μόλις το 1975, ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα που παράγει, συγκαταλέγεται και ο καφές. Η ποικιλία που καλλιεργείται επί των πλείστων είναι Arabica.

 

Η παρουσία των καφεόδεντρων στην Παπούα Νέα Γουινέα έγινε κάπου στα τέλη του 19ουαιώνα, όμως η πιο συστηματική καλλιέργεια τους ξεκίνησε μετά το 1920. Μάλιστα, οι πρώτες ρίζες λέγεται ότι ήταν Jamaica Blue Mountain που ήρθαν από την Καραϊβική. Η πορεία της καλλιέργειας του καφέ στην χώρα υπήρξε αρκετά ασταθής. Γνώρισε περιόδους έντονης άνθησης αλλά και παρακμής, και γενικά επηρεαζόταν εύκολα από όλους τους διεθνείς παράγοντες τις βιομηχανίας του καφέ – ιδίως από την Βραζιλία. Οι περισσότερες φυτείες εξακολουθούν να είναι μικρές σε έκταση και οι περισσότεροι παραγωγοί είναι ανεξάρτητοι. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει παρατηρηθεί μια στροφή των παραγωγών στην ποιότητα του πράσινου κόκκου. Έτσι η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί και ταυτόχρονα οι περισσότερες φάρμες ακολουθούν πλέον πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και ορθής καλλιέργειας. Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο βασικό εξαγώγιμο προϊόν για την Παπούα Νέα Γουινέα – η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου- , και είναι ένας από τους βασικούς τομέας της οικονομίας της χώρας.

 

Ο καφές της Παπούα Νέα Γουινέα, λοιπόν, έχει πλούσιο σώμα, γήινο χαρακτήρα με πολλές νότες μπαχαρικών και βοτάνων, χωρίς όμως να λείπουν και εκείνοι που έχουν πιο φρουτώδη χαρακτήρα. Λόγω του υψηλού υψόμετρου όπου καλλιεργούνται αλλά και της «υγρής» επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται στην συνέχεια, οι κόκκοι αποκτούν έντονη και ζωηρή οξύτητα. Κάτι ακόμα που επηρεάζει σημαντικά την γεύση αλλά και την ποιότητα τους, είναι ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές δε χρησιμοποιούν εντομοκτόνα και λιπάσματα, τόσο λόγω της ακριβής τους τιμής, όσο και λόγω του απομονωμένου χαρακτήρα των φυτειών.

 

Oι καφές της Παπούας συμμετέχουν κυρίως σε blend espresso για να δώσουν στο χαρμάνι κάτι από τον δυναμικό τους χαρακτήρα. Όμως, τους συναντούμε πολύ συχνά, πλέον, και μόνος τους. Δίνουν ενδιαφέροντα φλιτζάνια, με στιβαρό χαρακτήρα, πλούσια, ιδιαίτερα αρώματα και γεμάτη γεύση κυρίως σε καφέ φίλτρου.