Μια εταιρεία καφέ, που γεννήθηκε με ένα μεγάλο όραμα

Μια εταιρεία καφέ, που γεννήθηκε με ένα μεγάλο όραμα

Ο 25χρονος που δημιούργησε εταιρεία καφέ για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

 

Ένας νεαρός από τη Σκωτία ίδρυσε την δικη του κοινωνική επιχείρηση με στόχο να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας, έχοντας και ο ίδιος αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα. Το καφέ Wellbeans του Michael Ellis είναι μια επιχείρηση που ιδρύθηκε με έναν συγκεκριμένο σκοπό – την προώθηση και υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

 

Καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν, ο 25χρονος Michael, από το Troon, το Ayrshire μας υπενθυμίζει: «Η ψυχική υγεία δεν κάνει διάλειμμα στις διακοπές. Είναι η πιο σημαντική περίοδος για να δείτε πώς είναι κάποιος ψυχικά». Ο Michael, που τώρα ζει στο Εδιμβούργο, αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Σπιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Heriot Watt το 2020. Αυτή την περίοδο και εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων της Red Bull, ενώ παράλληλα διευθύνει την εταιρεία του, τη Wellbeans, πουλώντας καφέ και συγκεντρώνοντας ορισμένα από τα κέρδη για τη στήριξη φιλανθρωπικών ιδρρυμάτων ψυχικής υγείας και άλλες πρωτοβουλίες.

 

Για κάθε φακελάκι καφέ που πουλάει η εταιρεία, ένα μερίδιο των κερδών δωρίζεται στη Σκωτσέζικη Ένωση για την Ψυχική Υγεία (SAMH). Κάποια από αυτά τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε έργα όπως το The Changing Room Campaign που προάγει την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανδρών μέσω της δύναμης του ποδοσφαίρου. Ο Μάικλ γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο άσχημη τροπή μπορεί να πάρει ένα θέμα ψυχικής υγείας. Μόλις στα 17 του, ένας από τους καλύτερους φίλους του έδωσε τέλος στη ζωή του.

 

«Αυτό είχε σίγουρα αντίκτυπο στο πόσο ανοιχτός ήθελα να είμαι σχετικά με την ψυχική μου υγεία. Το να χάσεις κάποιον σε αυτή την ηλικία σε κάνει να πιστέψεις ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά» λέει. Όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, πριν από τέσσερα χρόνια, ο 25χρονος πια Μάικλ, άρχισε να αναπτύσσει τις δικές του ανησυχίες. “Ίσως οφειλόταν στην πίεση του Πανεπιστημίου ή στην καθημερινή μου ρουτίνα, πράγματα που έπρεπε να κάνω κάθε μέρα χωρίς να μπορώ να σταματήσω… Ήμουν στο τρίτο έτος ενώ σπούδαζα πολιτικός μηχανικός και άρχισα να παθαίνω κρίσεις πανικού κάθε μέρα, ενώ δυσκολευόμουν να κοιμηθώ το βράδυ. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω” εξιστορεί. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα “χωρίς να καταλάβω τι συνέβαινε, χωρίς να ξέρω ότι επρόκειτο για άγχος”.

 

Πολύ συχνά έκλαιγε και δεν ήξερε γιατί. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός πριν ακούσει τη συμβουλή της μαμάς του και πάει στο γιατρό. «Ο γιατρός τμου είπε ότι ήταν αρκετά φυσιολογικό και με ενημέρωσε πως επρόκειτο για μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Σε εκείνο το σημείο ανέστειλα προσωρινά τις σπουδές μου. Επέστρεψα μετά από έναν χρόνο και άλλαξα το αντικείμενο των σπουδών μου. Προσπάθησα να επικεντρωθώ στο να τρώω καλά και να διατηρώ τη φυσική κατάσταση για να επικεντρωθώ ξανά στον εαυτό μου» είπε. Ο Μάικλ επέστρεψε στο πατρικό του και ξεκίνησε τακτικά το τρέξιμο, ενώ πολλές φορές  περπατούσεμε τον σκύλο της οικογένειας, τον Όσκαρ. Όταν ήρθε το δεύτερο lockdown, έθεσε στον εαυτό του σε μια πρόκληση: να διατηρηθεί σε φόρμα και να είναι δραστήριος κοινωνικά.

 

«Έτρεχα κάθε μέρα και τις 30 μέρες του Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ενώ καλούσα τουλάχιστον ένα άτομο να να συμμετέχει. Το πιο σημαντικό πράγμα που έπρεπε να κάνετε ήταν να βγαίνετε έξω και να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια του lockdown».

 

Οι συνεδρίες τρεξίματος τον βοήθησαν πολύ και ενέπνευσαν τον Michael να κάνει ένα βήμα μπροστά. «Την Πρωτοχρονιά τελείωσα με τις σπουδές, οπότε είχα χρόνο για να σκεφτώ μια καλή ιδέα την οποία είχα συλάβει πριν από λίγο καιρό. Ήθελα να ωφελήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια εποχή που χρειάζονταν κάποια μορφή υποστήριξης» είπε. Ενώ η επιχείρηση ξεκίνησε πουλώντας καφέ απευθείας στους καταναλωτές, τώρα άνοιξε ένα καφέ στο  πανεπιστήμιο του Michael. Πλέον, όταν οι φοιτητές αγοράζουν ένα φλιτζάνι καφέ, βοηθούν επίσης στη χρηματοδότηση προγραμμάτων παροχής συμβουλών για φοιτητές που το χρειάζονται.

 

Διαχειρίζεται επίσης το Wellbeans Wednesdays στο Instagram όπου δίνει βήμα σε όποιον θέλει να μοιραστεί την ιστορία του σχετικά με την ψυχική υγεία.