Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, συνολικά 169,6 εκατομμύρια σακούλες καφέ των 60 κιλών παρήχθησαν παγκοσμίως το 2020. Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες που παράγουν τον περισσότερο καφέ;

 

Όπως θα έλεγαν οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ, η απόλαυσή του είναι μια περίπλοκη και διαφορετική εμπειρία που περιλαμβάνει ένα πλούσιο άρωμα, μια ζεστασιά και μια όμορφη αίσθηση όταν κάθεστε να τον απολαύσετε φρέσκο, στο φλιτζάνι. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την αγάπη αυτη για τον καφέ, αν αναλογιστούμε την ευρεία γκάμα που έχουμε στη διάθεσή μας για το σερβίρισμά του, ή την τόνωση που μας προσφέρει εξαιτίας της καφεΐνης. Από πού ξεκινά όμως το ταξίδι κάθε φλιτζανιού; Περισσότερες από 70 χώρες παράγουν καφέ, ωστόσο οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται μόνο από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς: Βραζιλία, Βιετνάμ, Κολομβία, Ινδονησία και Αιθιοπία.

 

1. Βραζιλία

Στο “στίβο” της παραγωγής καφέ, η Βραζιλία είναι πρωταθλήτρια. Η χώρα παράγει μεμονωμένα σχεδόν το 40% της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Πολλές περιοχές στη χώρα έχουν το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια καφέ. Οι φυτείες καλύπτουν περίπου 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στις περιοχές Minas Gerais, Sao Paulo και Parana. Η Βραζιλία ξεχωρίζει από τα άλλα κράτη-παραγωγούς καφέ, καθώς οι καλλιεργητές στεγνώνουν τα κεράσια του καφέ στον ήλιο, αντί να τα πλένουν, ως είθισται σε άλλες χώρες. Η χώρα έχει τόσο μεγάλη επιρροή, που οι σακούλες των 60 κιλών που χρησιμοποιούνταν από πολύ παλαιά για την εξαγωγή κόκκων από τη Βραζιλία παραμένουν το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της παραγωγής και του εμπορίου.

 

2. Βιετνάμ

Το Βιετνάμ βρήκε μια εξέχουσα θέση στη διεθνή αγορά, εστιάζοντας κυρίως στον λιγότερο ακριβό κόκκο, εκείνον της ποικιλίας Robusta. Οι κόκκοι της Robusta έχουν συχνά έως και δύο φορές περισσότερη καφεΐνη από τους κόκκους της Arabica, προσδίδοντας στον καφέ μια πιο πικρή γεύση. Αν και ο καφές έχει καλλιεργηθεί στην περιοχή για περισσότερο από έναν αιώνα, η παραγωγή εκτοξεύτηκε στα ύψη μέχρι τη δεκαετία του 1990 αφού η κομμουνιστική κυβέρνηση του Βιετνάμ εισήγαγε οικονομικές μεταρρυθμίσεις (γνωστές ως ới Mới). Σήμερα, το Βιετνάμ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων Robusta.

 

3. Κολομβία

Μια δημοφιλής διαφημιστική καμπάνια με έναν φανταστικό καλλιεργητή καφέ που ονομαζόταν Juan Valdez βοήθησε την Κολομβία να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο διάσημα κράτη παραγωγής καφέ. Ένα πολυπόθητο ρόφημα επιλογής, ο κολομβιανός καφές χαίρει μεγάλης αποδοχής χάρη στις αρωματικές, ήπιες και φρουτώδεις γεύσεις του.

 

4. Ινδονησία

Μερικοί από τους πιο σπάνιους καφέδες στον δυτικό κόσμο προέρχονται από την Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένου του Kopi Luwak – ενός τύπου κόκκου που παράγεται από τα… από τα περιττώματα του αιλουροειδούς civet cat. Ο καφές από αυτούς τους κόκκους καφέ μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε $ 35- $ 100 ανά φλιτζάνι.

 

5. Αιθιοπία

Η Αιθιοπία είναι γνωστή για τους γεμάτους γεύσεις, δυνατούς κόκκους καφέ. Eίναι η χώρα από όπου ξεκίνησε την πορεία του ο καφές της ποικιλίας Αrabica. Σήμερα, αυτός ο τύπος καφέ θεωρείται ο πιο δημοφιλής σε καφετέριες και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

 

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

 

Με την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξάνεται διαρκώς, η καλλιέργεια  καφέ θα αποτελεί ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα. Για την καλή και συνεχή ανάπτυξη των κόκκων του καφέ, η εξεύρεση νέων και υβριδικών μειγμάτων κόκκων κρίνεται απαραίτητη. Ερευνητικές αποστολές έχουν ανακαλύψει άγρια είδη καφέ που αναπτύσσονται στα παράλια της Ακτής Ελεφαντοστού και σε ορισμένες περιοχές της Σιέρα Λεόνε, τα οποία θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στα προβλήματα παραγωγής. Ο καφές από αυτά τα φυτά έχει παρόμοια γεύση με τον περίφημο κόκκο Arabica και αναπτύχθηκε σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αν και το μέλλον της παραγωγής καφέ σε όλο τον κόσμο είναι κάπως αβέβαιο, η συλλογική μας αγάπη για το ρόφημα θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις, ακόμη και ενόψει των μεταβαλλόμενων κλιματικών προτύπων.

 

Πηγή: visualcapitalist.com