Περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ

Περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ

Όπως κάθε παραγόμενο προϊόν, έτσι και ο καφές έχει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πως λοιπόν μπορούμε να κάνουμε τον καφέ μας πιο “πράσινο”;

 

Σε μία πολύ πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Royal Geographical Society σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βρετανων Γεωργάφων έγιναν συγκρίσεις μεταξύ του συμβατικού και του βιώσιμου καφέ Arabica από δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, ως προς τις εκπομπές άνθρακα.  Από τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι  η αλλαγή του τρόπου παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης του καφέ μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 77%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα αφορά τις καλλιέργειες και τις εξαγωγές του καφέ. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως η καλλιέργεια ενός κιλού καφέ Arabica σε κάθε χώρα και η εξαγωγή του στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει κατά μέσο όρο εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ισοδύναμες με 15,33 kg διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά με τον περιορισμό των λιπασμάτων, την ορθή διαχείριση της χρήσης νερού και ενέργειας κατά τη διάρκεια της άλεσης και την εξαγωγή με πλοίο και όχι με αεροπλάνο. Με αυτές τις αλλαγές οι εκπομπές περιορίζονται σε 3,51 kg ισοδύναμου CO₂ ανά κιλό καφέ. Κάποιες επιπλέον λύσεις είναι η αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με οργανικά απόβλητα και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία του εξοπλισμού αγροκτημάτων.

 

Ακόμα με μία “παρέμβαση” από την μεριά των καταναλωτών, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Latte έχει αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,55 kg, ακολουθούμενο από τον Cappuccino στα 0,41 kg. Η χρήση εναλλακτικών (μη) γαλακτοκομικών είναι ένας τρόπος για να κάνετε τον καφέ πιο φιλικό στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα του βιώσιμου καφέ. Το καβούρδισμα των κόκκων καφέ στη χώρα προέλευσης τους, για παράδειγμα, θα μειώσει το συνολικό βάρος της μεταφοράς τους με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων καυσίμων.

 

Δεδομένου λοιπόν, ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα έως το 2050, είναι αναγκαίο τόσο οι παραγωγοί και roasters όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές να βρουν τρόπους προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή και η επεξεργασία του καφέ στο περιβάλλον, προκειμένου να το προστατεύσουν.