Πέντε μέρη για καφέ και βιενουαζερί

Πέντε μέρη για καφέ και βιενουαζερί

Βουτυράτα κρουασάν, αφράτα μπριός, λαχταριστά ρολάκια κανέλας και άλλες τέτοιες σατανικές λιχουδιές «παντρεύονται» με ένα φλιτζάνι espresso. Δείτε που.

 

Overoll

 

Είναι η πρώτη κρουασανέρι της Αθήνας. Δημιούργημα τριών φίλων (του Γιάννη Κίκιρα, του Άλκη Ζέρβα και του Σπύρος Παππά) που μοιράστηκαν την αγάπη τους για τα κρουασάν και άνοιξαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Overoll κέντρο της Αθήνας. Ψήνουν από νωρίς το πρωί όμως η βιτρίνα τους αδειάζει γρήγορα ειδικά αν κάνει καλό καιρό που ευνοεί τις βόλτες. Οπότε μια καλή ώρα για να πετύχετε όλη την γκάμα τους είναι γύρω στις 11:00. Το κρουασάν τους είναι αφράτο που μοσχοβολάει βούτυρο, που άλλοτε γεμίζεται με γενναιόδωρη δόση από Nutella ή με κρέμα αμυγδάλου και άλλοτε με απλή σοκολάτα ή κόκκινα φρούτα. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τη διαφορετική σπανακόπιτα που φτιάχνουν σε σχήμα ρολό με ζύμη κρουασάν και τη λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της. Όσο για τον καφέ που διαθέτουν, έρχεται από την εταιρία Taresso και οι ανεπαίσθητες πικράδες και η έντονη γεύση του ταιριάζουν όμορφα τόσο με τα γλυκά όσο και με τα αλμυρά βιενουαζερί του.

Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 2114198151

 

Queen Bee

 

Με το που άνοιξε έγινε ένα από τα αγαπημένα μέρη για brunch. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα το βρίσκατε πάντα γεμάτο κόσμο να απολαμβάνει ένα espresso ή cappuccino παρέα με ένα Double Bake Choco (διπλοφουρνιστό κρουασάν) ή ένα χορταστικό σάντουιτς. Το Queen Bee παίζει με γαλλικά άλευρα και βούτυρα – από την Νορμανδία- και προσέχει πολύ τις πρώτες του ύλες. Το κρουασάν του έχει βουτυράτο χαρακτήρα, είναι τραγανό απέξω και αφράτο από μέσα με πολλές κυψέλες. Τα σάντουιτς του αξίζουν επίσης την προσοχή σας, μιας και είναι αρκετά χορταστικά και νόστιμα. Τέλος μην φύγετε αν δεν πάρετε μαζί σας ένα cinnamon roll για το σπίτι.

Πατριάρχου Ιωακείμ 45, τηλ. 2107209933

 

Dope

 

Στεγάζεται σε ένα γωνιακό κτίριο του 19ου αιώνα που αφού ανακαινίστηκε ριζικά, κρατώντας όμως κάποια από τα παλιά του στοιχεία, διαμορφώθηκε σε ένα ωραίο και χαλαρό coffee shop. To Dope καβουρδίζει το δικό του καφέ (στο βάθος του χώρου έχουν στήσει το καβουρδιστήρι τους) και πάντα έχει κάτι καινούργιο να προτείνει. Τον συνδυάζει ωραία και με τα γλυκά που τα έχει επιμεληθεί ο αρτοποιός Kamel Saci. Ειδικά εκείνο το κανελέ που γίνεται και δυο χαψιές είναι πραγματικά νοστιμότατο. Όπως επίσης και τα cinnamons rolls αλλά και το σοκολατένιο badka. Στην βιτρίνα του επίσης θα βρείτε και αλμυρά μπέγκελ bagels και μπριός (απλά, ζάχαρης, κανέλας, μήλου και σοκολάτας) που μπορείτε να πάρετε στο χέρι με ένα freddo espresso.

Βύσσης 25, Μοναστηράκι, τηλ. 2103215209

 

Brio

 

Πίσω από αυτό το μαγαζί που μυρίζει βούτυρο από μακριά βρίσκεται ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Metayer και μαζί με τον αδερφό του, Sebastien, μας έκαναν να γνωρίσουμε καλύτερα το γαλλικό ζυμάρι που λέγεται μπριός. Βρίσκεται σε ένα ανηφορικό δρόμο στο Φάρου του Νέου Ψυχικού. Η βιτρίνα του Brio στολίζεται καθημερινά με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές που βγαίνουν από το εργαστήριο  που βρίσκεται στο βάθος του χώρου. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το στριφτό μωσαϊκό με σοκολάτα και τα αφράτα cinnamon rolls παρέα ένα φλιτζάνι espresso από την Wisecup (έχουν έναν πολύ ενδιαφέρον καφέ από την Βραζιλία). Επίσης εκείνο που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι το εθιστικό briossant– μια μίξη μπριός και κρουασάν – που όμοιο του δεν υπάρχει και σίγουρα θα σας κατακτήσει. Και για το σπίτι, ζητήστε τα τσουρέκια και θα μας θυμηθείτε.

Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, τηλ. 2106728128

 

Kora

 

Ένας νέου τύπου φούρνος που άνοιξε στα τελειώματα του 2020. Θα τον βρείτε στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου και είναι δημιούργημα δύο νεαρών κοριτσιών, της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου. Εκτός από τα προζυμένια ψωμιά που ετοιμάζουν (δοκιμάστε εκείνο με την βρώμη αλλά και το άλλο με το κακάο, την σοκολάτα και το μέλι που βγαίνει μόνο Παρασκευή-Σάββατο) διαθέτουν και βιενουαζερί. Η ζύμη του κρουασάν είναι η βάση τους για γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές, φτιάχνεται από βούτυρο Νορμανδίας και ωριμάζει για 72 ώρες. Το κλασικό κρουασάν είναι νόστιμο, όμως το pain au chocolat αλλά και το ορθογώνιο danish με το καραμελωμένο μήλο και την κρέμα πατισερί είναι ακόμα καλύτερα. Σύντροφος τους μια καλή κούπα από espresso ή καφέ φίλτρου από Mr. Bean Coffee Company με την οποία και συνεργάζονται.

Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, τηλ. 210 3627855