O καφές στην κηπουρική κάνει θαύματα!

O καφές στην κηπουρική κάνει θαύματα!

Εάν αγαπάτε τον καφέ και παράλληλα την κηπουρική, μπορείτε να “παντρέψετε” τα δύο αυτά ενδιαφέροντά σας, προς όφελος του περιβάλλοντος και του… κήπου σας.

 

Τα υπολείμματα καφέ μπορούν να γίνουν “σύμμαχός” σας, στην προσπάθεια να αναπτύξετε τον δικό σας κήπο ή να διατηρήσετε ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχετε στο σπίτι σας. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχετε κατά νου ότι η χρήση του στην κηπουρική δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Ο καφές σε γενικές γραμμές είναι αρκετά όξινος, σε αντίθεση με τα υπολείμματά του που είναι ουδέτερα. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο να βλάψουν τα φυτά σας, καθώς το ουδέτερο pH συνήθως δεν εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η καφεΐνη που παραμένει στον καφέ μετά την παρασκευή του, μπορεί να εμποδίσει τη βλάστηση και την ανάπτυξη των σπόρων ενός φυτού. Επιπλέον, η συσσώρευση υπολειμμάτων πάνω από τα φυτά σας μπορεί να εμποδίσει την σωστή κυκλοφορία του αέρα και του νερού, στοιχεία ζωτικής σημασίας γι’ αυτά. Με τη σωστή χρήση τους χρήση όμως, τα υπολείμματα μπορούν να βελτιώσουν τη δομή του εδάφους και να δράσουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση παρασίτων. Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

 

Προσθέστε τα στο κοσμόστ ή/και στο οργανικό σας λίπασμα

Μια “έμμεση” προσέγγιση για τη χρήση υπολειμμάτων στα φυτά σας, θα τους επιτρέψει να αποκομίσουν τα οφέλη του χρησιμοποιημένου αλεσμένου καφέ, χωρίς να διακινδυνεύσουν την σωστή ανάπτυξη. Ανακατέψτε τα υπολείμματα με το οργανικό λίπασμα ή/και το κομπόστ, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε το χώμα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το οργανικό λίπασμα που χρησιμοποιείτε δεν θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από καφέ – οι ειδικοί συνιστούν ένα μέρος καφέ αναμειγμένο με τέσσερα μέρη άλλων οργανικών υλικών.

 

Χρησιμοποιήστε τα απευθείας στο φυτό, σε μικρές ποσότητες

Εάν δεν έχετε δικό σας, home-made κομπόστ, μπορείτε να ρίξετε μια μικρή χούφτα υπολειμμάτων καφέ απευθείας στο χώμα και να τα αναμίξετε απαλά μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα “ενισχυτικό” υγρό για φυτά εσωτερικού χώρου βάζοντας δύο φλιτζάνια υπολειμμάτων σε 20l νερού που έχουν “μουλιάσει” ένα ολόκληρο βράδυ.

 

Κομπόστ με γεωσκώληκες

Εάν διαθέτετε ειδικό κάδο κοσποστοποίησης με γεωσκώληκες, προσθέστε υπολείμματα καφέ μέσα σε αυτόν, καθώς αποτελούν μία πολύ καλή τροφή!