Tι συμβαίνει με την παραγωγή καφέ στο Περού;

Tι συμβαίνει με την παραγωγή καφέ στο Περού;

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο του καφέ. To lockdown, η παύση δηλαδή των εργασιών καλλιέργειας καφέ είχαν ως φυσικό επακόλουθο μια συνολικά αρνητική εικόνα και στην παραγωγή. 

 

Στο Περού, τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ arabica στον κόσμο, η παραγωγή καφέ έχει μειωθεί κατά 10% φέτος, μεταδίδει το Reuters.H πτώση αποδίδεται στις χαμηλές τιμές και την έλλειψη εργατικού δυναμικού που προκάλεσε πη πανδημία COVID-19, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Καφέ της χώρας.

 

Η μείωση της παραγωγής του Περού θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών KCc2, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο  broker Marex Spectron εκτίμησε ότι η παραγωγή της χώρας είναι πιθανό να μειωθεί 2,5% φέτος. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές του παγκόσμιου καφέ KCc2 διαπραγματεύθηκαν περίπου κατά 30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών, θέτοντας σε υψηλότερη πίεση τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους όπως το Περού.

 

Ο Lorenzo Castillo από τη Junta Nacional del Café του Περού (JNC) δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής καφέ προκλήθηκε επίσης από τη “μετατόπιση” των αγροτών σε φυτείες coca, ενός φυτού που χρησιμοποιείται τοπικά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και για την παραγωγή κοκαΐνης.

 

Το Περού συνέλεξε 3,5 εκατομμύρια σάκους καφέ 60 κιλών το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, έναντι 3,9 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο το 2019, δήλωσε ο Castillo. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εργασία διακόπηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στις κοιλάδες παραγωγής (κατά τη διάρκεια του lockdown)», είπε.

 

Ενώ ορισμένοι αγρότες έχουν “μετακομίσει” σε πιο επικερδείς καλλιέργειες όπως το κακάο, όσοι εργάζονται σε χωράφια κόκας μπορούν να κερδίζουν 34- 42 $ την ημέρα έναντι 11 $ που κερδίζουν σε καφέ, εξήγησε ο Castillo.

 

Το Περού έκλεισε σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο καθώς προσπάθησε να περιορίσει τις μολύνσεις και τους θανάτους του COVID-19. Οι Περουβιανοί εδώ και καιρό  απομακρύνονται από τον κλάδο του καφέ. Η συνολική έκταση που καλλιεργήθηκε μειώθηκε κατά 17% μεταξύ 2012 και 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία και πιθανώς μειώθηκε κατά 3% φέτος, δήλωσε ο Castillo. Ο ίδιος, τόνισε ότι οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι ενθαρρυντικές εξαιτίας ενός παρασίτου που τρυπάει τον καρπό του καφέ και επειδή οι αγρότες διαθέτουν πολύ μικρά κεφάλαια προκειμένου να αγοράσουν π.χ. λίπασμα.

 

Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι Περουβιανοί καλλιεργητές καφέ αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση, εγκαταλείποντας τα χωράφια τους καθώς οι παγκόσμιες τιμές πέφτουν κάτω από το κόστος παραγωγής τους.

 

Ο αναλυτής της Rabobank Carlos Mera εκτίμησε ότι ενώ η Κολομβία και η Ονδούρα θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη χαμένη παραγωγή του Περού, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής εν μέσω της πανδημίας.