Πότε πρέπει να πίνετε τον καφέ σας για να έχετε υγιή μεταβολισμό; Η επιστήμη απαντά

Πότε πρέπει να πίνετε τον καφέ σας για να έχετε υγιή μεταβολισμό; Η επιστήμη απαντά

Είναι ένας φαύλος κύκλος: η καφεΐνη μπορεί να μας αναζωογονήσει μετά από ένα δύσκολο βράδυ, όμως έχει επίσης αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Άραγε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να απολαύσουμε τον καφέ μας;

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition, δείχνει ότι ένας κακός βραδινός ύπνος δεν είναι πιθανό να επηρεάσει σοβαρά τον μεταβολισμό. Η κατανάλωση καφέ όμως, πριν από το πρωινό μας, είναι δυνατόν να το κάνει. Σύμφωνα λοιπόν με τον ερευνητή Harry Smith, του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath, είναι καλύτερο να περιμένουμε πρώτα να φάμε το πρωινό προτού πιούμε καφέ μετά από έναν κακό ύπνο, προκειμένου να εξισορροπήσουμε τη διεγερτική επίδραση του με τη δυνατότητά του να διαταράξει τον μεταβολισμό.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι oι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια νύχτα κακού ύπνου δεν επηρέασε την “ευαισθησία” στα ποσοστά ινσουλίνης των ανθρώπων την επόμενη μέρα. Η μελέτη μπορεί να είναι καθησυχαστική για εκείνους που περιστασιακά χάνουν τις οκτώ ώρες ξεκούρασής τους. Όμως για όσους χάνουν τακτικά τις απαραίτητες ώρες ύπνου τότε τα δεδομένα αλλάζουν. “Μια πιο σοβαρή και οξεία διαταραχή του ύπνου ή / και η χρόνια διακοπή του ύπνου έχουν συσχετιστεί με μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Β και καρδιαγγειακών παθήσεων”, σημειώνει ο Smith.

 

Στη μελέτη, η κατανάλωση ισχυρού, μαύρου καφέ μετά από διαταραγμένο ύπνο αύξησε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στο πρωινό κατά περίπου 50%. Παρόμοια, ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μετά από έναν κακό ύπνο μπορεί ναι μεν να μας κάνει να αισθανόμαστε έτοιμοι για την ημέρα σας, όμως παράλληλα μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του σώματός μας να διασπά τη ζάχαρη που λαμβάνουμε από το πρωινό. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη, που περιέχεται στους κόκκους καφέ, έχει αρνητική επίδραση στους αισθητήρες των οργάνων που βοηθούν στην απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξηγεί ο Smith. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης μεγαλύτερη απελευθέρωση λιπιδίων στο αίμα, η οποία επηρεάζει επίσης αρνητικά την ικανότητά μας να διασπάμε τη γλυκόζη από το αίμα.

 

Θεωρείται δεδομένο λοιπόν, ότι είναι απαραίτητες οι περαιτέρω κλινικές δοκιμές, για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς η ρουτίνα του καφέ επηρεάζει την καθημερινή μεταβολική μας λειτουργία. Αλλά προς το παρόν, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε τον καφέ μετά το πρωινό, όχι πριν, για να έχουμε έναν υγιή μεταβολισμό.