Τα Kαφενεία Της Ελλάδας

Τα Kαφενεία Της Ελλάδας

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Πίττα «Τα καφενεία της Ελλάδας».

Εκδόσεις Lefkes Village,Κοιλάδα Λευκών ΑΕ, Λεύκες Πάρου.

Γιώργος Πίττας

«ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

takafenia2

την Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και το καφενείο «Ωραία Ελλάς» στη διασταύρωση Ερμού και Αιόλου. Σε πολλά καφενεία θα δούμε αναρτημένες πολλές ταμπέλες με διαφημίσεις από τσιγάρα, καφέ και ποτά εκείνης της εποχής. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των παλιών καφενείων είναι η επιγραφή στην είσοδο του καταστήματος. Ο λόγος ύπαρξής της δεν ήταν η διαφήμιση, αλλά η κοινωνική αναγκαιότητα, η οποία στη συνέχεια έγινε διάταξη νόμου, που επέβαλλε, σε κάθε μαγαζί να έχει εξωτερική επιγραφή όπου να αναγράφεται ευδιάκριτα το επάγγελμα και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.

 

Τα πρώτα καφενεία που δημιουργούνται στην Αθήνα και δημιουργούν φήμη είναι το καφενείο της «Αγοράς» στην βιβλιοθήκη του Αδριανού στο Μοναστηράκι, το καφενείο της «Ευρώπης» απέναντι από

Στα μικρά χωριά η θέση των καφενείων είναι στην κεντρική πλα- τεία. Τα κεράσματα είναι παράδοση και αποτελούν χειρονομία κοινωνικότητας και γενναιοδωρίας. Οι τύποι του καφέ που προσφέρονται στα καφενεία διαφέρουν ως προς την ποσότητα του καφέ και της ζάχαρης, του χρόνου βρασίματος και της τέχνης του καφετζή. Τα καφενεία είναι χώροι για κατανάλωση καφέ, διάβασμα εφη- μερίδας και πολιτική συζήτηση. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η νέα μόδα είναι τα ιδιωτικά καφενεία που λειτουργούν ως κέντρα δια- σκέδασης και ψυχαγωγίας.

takafenia4