Την 8η Ημέρα Της Δημιουργίας Ο Θεός Έφτιαξε Τον Καφέ

Την 8η Ημέρα Της Δημιουργίας Ο Θεός Έφτιαξε Τον Καφέ

Ο μύθος λέει ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία στην Αιθιοπία όταν κατσίκες άρχισαν να «χορεύουν» επειδή μάσησαν τον καρπό του. Ο βοσκός, έκπληκτος από την αντίδρασή τους μάζεψε κάποιους σπόρους και τους δοκίμασε μασώντας τους. Έπειτα μοναχοί έβρασαν τους σπόρους και ήπιαν Το αναζωογονητικό ρόφημα που τους βοηθούσε να μένουν ξύπνιοι στις Ολονύχτιες προσευ χές τους.

Tης Σταυρούλας Οικονομάκη

Η πρώτη ονομασία που δόθηκε στον καφέ ήταν αραβική και σήμαινε κρασί του φασολιού.

Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό qahwa, λέξη που ερμηνεύεται ως δύναμη και σθένος και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής, μιας και το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό, είναι πηγή ενέργειας και αναζωογόνησης. Αξιοπερίεργο, πάντως, είναι το γεγονός ότι η κυκλοφορία του καφέ έχει απαγορευτεί τρεις φορές στην ιστορία του, κυρίως ως μέσο αφύπνισης κι έντονης δραστηριότητας ομάδων πολιτών ενάντια στην εξουσία. Έχει χαρακτηριστεί μέχρι και «σατανικός» από τους ευρωπαίους κληρικούς τον 16ο αιώνα, με την άφιξή του στην Ευρώπη.

Coffee: The liquid that smells like freshly ground heaven

Το δέντρο του καφέ φύεται στις χώρες που βρίσκονται μεταξύ των τροπικών καρκίνου και αιγόκερου (λόγω κλίματος, υψηλών θερμοκρασιών κι έντονων βροχοπτώσεων). Οι κατακόκκινοι, όμοιοι με του κερασιού, καρποί, κρύβουν επιδέξια τους πράσινους κόκκους του καφέ, οι οποίοι μετά από 8-9 μήνες συλλέγονται, αποξηραίνονται, αποφλοιώνονται και επεξεργάζονται μέχρι το σημείο που ψήνονται (roasting) σε διάφορες διαβαθμίσεις που ξεκινούν από το καφέ χρώμα των κόκκων μέχρι το μαύρο.

Υπάρχουν δύο ειδών καφεόδεντρα, η καφέα αράμπικα(Arabica) και η καφέα ρομπούστα(Robusta), τα οποία δίνουν τις αντίστοιχες ποικιλίες καφέ. Η μεν αράμπικα (με χώρα προέλευσης την Αιθιοπία) με την υψηλότερη παραγωγή, η οποία φτάνει και το 70%, χρησιμοποιείται ευρέως για τους περισσότερους τύπους καφέ, με πιο ελαφριά γλυκιά γεύση, η δε robusta με το υπόλοιπο 30% της παγκόσμιας παραγωγής, περιέχει το διπλάσιο ποσοστό καφείνης, έχει πιο δυνατή και πικρή γεύση.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Κολομβία ενώ η χώρες οι οποίες είναι πρώτες στην κατανάλωση ανά άτομο είναι η Φινλανδία με την Ολλανδία, με περίπου 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση με την ετήσια κατανάλωση, ανά κάτοικο, να αγγίζει τα 5,5 κιλά.

Είναι το δεύτερο αγαθό, μετά το πετρέλαιο στην εμπορική διακίνηση σε όλο τον κόσμο! Η συστηματική του καλλιέργεια, άρχισε τον 15ο αιώνα, ενώ στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα, μέσω της Βενετίας, εισήχθησαν οι πρώτοι κόκκοι καφέ και μέσω των Γάλλων, έγινε η γνωριμία του με την Αμερική. Η ιστορία του καφέ, στην Ελλάδα, αρχίζει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς αποτελούσε μεγάλο πάθος για τους Οθωμανούς οι οποίοι, όμως, δεν επέτρεπαν την είσοδο στα καφενεία στους Έλληνες. Με την απελευθέρωση του Ναυπλίου, άνοιξε το πρώτο ελληνικό καφενείο και στη συνέχεια στην Αθήνα, πολύ πριν γίνει πρωτεύουσα, το «Πράσινο Δενδρί» και αργότερα το γνωστό στέκι διασημοτήτων και καλλιτεχνών «Η ωραία Ελλάς». Το 1919, στον Πειραιά, οι αδερφοί Λουμίδη, εγκαινιάζουν το πρώτο τους καφεκοπτείο.

Coffee makes the world goes round

Συνήθειες και προτιμήσεις των λαών του κόσμου σχετικά με το απόλυτο ρόφημα.

Οι Αμερικανοί, συνηθίζουν να εμπλουτίζουν τον καφέ τους με κρέμα και ζάχαρη ενώ προτιμούν τις ελαφριές ποικιλίες του. Στην Αυστραλία, πάλι, χτυπούν την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουν πάνω στον καφέ τους.

Οι Κουβανοί προτιμούν την έντονη γεύση του πικρού καφέ, τον οποίο και πίνουν όπως ένα σφηνάκι τεκίλα ενώ στο Μεξικό προσθέτουν πολλά μπαχαρικά για ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Στη Γαλλία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η προσθήκη γάλατος και οι σκούρες ποικιλίες καφέ ενώ στη Βραζιλία η προσθήκη χυμού λεμονιού.

Μια πρέζα αλατιού προσθέτουν οι Αιθίοπες κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στους υπόλοιπους λαούς μαζί με τους Μαροκινούς, οι οποίοι προσθέτουν κόκκους πιπεριού. Πιο συμβατικοί, οι Γερμανοί και οι Ελβετοί, συνήθως πίνουν τον καφέ τους σε ίση αναλογία με ζεστή σοκολάτα. Για ιδιαίτερα γούστα, κάντε μια βόλτα στα καφέ στην Ινδονησία, όπου θα γευτείτε καφέ με ένα κομμάτι κάρβουνο ή την Σιγκαπούρη καφέ με βούτυρο. Αλμυρό καφέ θα γευτείτε στη Σουηδία, καθώς προστίθενται κομματάκια τυριού, που λιώνουν στο φλιτζάνι ή αν θέλετε να προσθέσετε στο ρόφημά σας πρωτείνες, στη Φινλανδία αλέθουν μαζί με τον καφέ, ολόκληρο ωμό αυγό με το κέλυφος, το οποίο, στη συνέχεια φιλτράρεται. Τέλος, για «βιτσιόζικους» ουρανίσκους, στην Ινδονησία σερβίρεται καφές από κοπριά ελέφαντα! Περί ορέξεως…

Spice it up

Κανέλλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, μπαχαρικό κολοκύθας, μπαχάρι, τζίντζερ, απογειώνουν τον αγαπημένο σας καφέ. Για τους λάτρεις του αλκοόλ, προτείνουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού ουίσκι, μπράντι, ρούμι, κονιάκ ή βότκα. Η αγαπημένη σοκολάτα δεν θα μπορούσε παρά να ταιριάξει απόλυτα με τον καφέ, οπότε λίγη τριμμένη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την απόλαυση σας. Τέλος, προσθέστε το σιρόπι της αρεσκείας σας, διαλέγοντας ανάμεσα σε σιρόπι καραμέλα, σοκολάτα, βανίλια ή μόκα. CB