Ο καφές “σύμμαχος” της αερόβιας άσκησης στην καύση λίπους

Ο καφές “σύμμαχος” της αερόβιας άσκησης στην καύση λίπους

Πώς μπορεί να συνδέεται ο καφές με την αεροβική άσκηση και κατ’ επέκταση με την καύση λίπους; Πώς επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα;

 

Επιστήμονες στην Ισπανία δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μέσω έρευνας που εξέτασε τη “δυναμική” του καφέ στην προσπάθεια που καταβάλει κάποιος να κάψει λίπος όταν τον καταναλώνει πριν από την άσκηση. Παράλληλα, εξέτασαν πώς η κατανάλωση του ροφήματος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Αν και μικρή, η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δυνατού καφέ μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά αυτό που είναι γνωστό ως το μέγιστο ποσοστό οξείδωσης λίπους και ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο εμφανή αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και επικεντρώνεται στο πώς οι κύκλοι ημέρας και νύχτας ρυθμίζουν διαφορετικές φυσικές διεργασίες, στην περίπτωση αυτή τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα “ξεφορτώνεται” λιπαρά οξέα μετά την κατανάλωση καφέ. Η μελέτη περιελάμβανε 15 άνδρες με μέση ηλικία 32 ετών που συμμετείχαν σε τέσσερις διαφορετικές συνεδρίες αερόβιας άσκησης, ανά 7 ημέρες. Στα άτομα δόθηκαν δόσεις καφεΐνης ίσες με ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ στις 8 π.μ. ή 5 μ.μ. και μισή ώρα αργότερα πραγματοποίησαν τη σωματική δραστηριότητα. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται έμμεση θερμιδομετρία, οι επιστήμονες μέτρησαν στη συνέχεια το μέγιστο ποσοστό οξείδωσης λίπους (MFO) κατά τη διάρκεια της άσκησης και διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι έπιναν προηγουμένως τον δυνατό καφέ έκαιγαν περισσότερο λίπος. “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η οξεία πρόσληψη καφεΐνης 30 λεπτά πριν από τη διεξαγωγή αερόβιας άσκησης αύξησε τη μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Francisco J. Amaro.

 

Λόγω της μικρής έκτασης της έρευνας, σε δείγμα ανδρών της ίδιας ηλικίας, είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα για άλλες ομάδες,  όπως γυναίκες ή άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν την πιθανότητα ότι υψηλότερες δόσεις καφεΐνης να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την καύση λίπους, αν και για ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.