4 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση καφέ 

4 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση καφέ 

Τα οφέλη του καφέ έχουν αποδειχθεί έπειτα από σειρά πολυετών ερευνών και ανασκοπήσεων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος αντεδείκνυται.

 

Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν ως “ασπίδα” για την υγεία μας, αποτρέποντας τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Μεταξύ άλλων, ο καφές φαίνεται πως συνδράμει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, άνοιας και διαβήτη. Παράλληλα, σε συνδυασμό με άλλες τροφές, αποτρέπει ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, οι ειδικοί συστήνουν πως ο καφές πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν κάποιος πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και προβλήματα ύπνου.

 

Ειδικότερα ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται όταν

 

Νυστάζετε: Ειδικά για όσους κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες συνεχώς, ο καφές δεν συνιστάται. Έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη χάνει τη δύναμή της για όσους κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Εφόσον νυστάζετε, αντί να καταφύγετε στην λύση του καφέ, επιχειρήστε να κοιμηθείτε για περίπου 20’. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανανεωθείτε και ο οργανισμός σας θα είναι σε πλήρη εγρήγορση.

 

Πολύ νωρίς το πρωί: αποφύγετε τον καφέ στις 6 το πρωί. Δεν θα σας τονώσει καθώς σύμφωνα με την επιστήμη, τις πρώτες δύο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Η ιδανική ώρα για να καταναλώσετε το πρωινό σας καφεδάκι είναι περί τις 10-12 και αναλόγως την ώρα που ξυπνάτε το πρωί. Είναι τότε που τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν και πέφτουν και ως εκ τούτου έχετε ανάγκη από ενέργεια.

 

Είστε αγχώδεις: Η καφεΐνη συνδράμει στην απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, δύο ουσίες που αυξλανουν την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Εάν καταναλώσετε περισσότερο από 2000 mg καφεΐνη , τότε ενδεχομένως να έχετε τα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα και να εμφανίσετε τρέμουλο, αϋπνία, στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορη αναπνοή και νευρικότητα. Εάν είστε ιδιαίτερα αγχώδεις, προτιμήστε τον decaf και φροντίστε να πίνετε τον τελευταίο καφέ 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

 

Είναι καυτός: Mην πίνετε τον καφέ σας καυτό, καθώς κινδυνεύετε έτσι περισσότερο να εμφανίσετε καρκίνο του οισοφάγου, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η προσθήκη γάλακτος δεν αρκεί για να ρίξει τη θερμοκρασία του καφέ στα ιδανικά επίπεδα, τα οποία πρέπει να κυμαίνονται από τους 60 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Καλό είναι να κάνετε υπομομονή και να περιμένετε λίγο μέχρι να κρυώσει κάπως ο καφές σας.