Πώς να γίνετε ένας connoisseur του καφέ

Πώς να γίνετε ένας connoisseur του καφέ

To ταξίδι του καφέ και πώς να γίνεται από ένας απλός καταναλωτής σε έναν connoisseur του καφέ.

 

Όλοι σχεδόν οι ενήλικες στην Ελλάδα -αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό – δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές του καφέ, όταν κληθούν να απαντήσουν ποιο ρόφημα αγαπούν περισσότερο. Μια μεγάλη πλειοψηφία ωστόσο δεν είναι “μυημένη” στον κόσμο του καφέ, αγνοεί σημαντικές πληροφορίες για το μαγικό ταξίδι από τον κόκκο έως το τελικό φλιτζάνι, παρόλ’ αυτά αρκετοί δηλώνουν πρόθυμοι να γνωρίσουν την προέλευση και τις διαδικασίες παραγωγής του.  Για να γνωρίσετε πάντως καλύτερα το μοναδικό αυτό προιόν της φύσης, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων, όπως “ποιοι κόκκοι είναι καλύτεροι για το είδος του καφέ που προτιμάτε;”. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σκουρόχρωμους κόκκους Robusta στον Latte. Ομοίως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε Arabica για να φτιάξετε έναν φραπέ.

 

Εάν είστε από εκείνους που προτιμάτε τον φρέσκο παρασκευασμέν καφέ το πρωί, απολαμβάνετε να συζητάτε για την καταγωγή των κόκκων με τον barista του coffee shop της γειτονιάς σας, ενώ δεν θα επιλέγατε τον στιγμιαίο καφέ, τότε φαίνεται πως βαίνετε στα βήματα ενός πραγματικού “coffee connoisseur.” Διαβάστε παρακάτω κάποιες από τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να “διεισδύσετε” στον υπέροχο κόσμο του αγαπημένου ροφήματος.

 

Είδος κόκκων

 

Arabica

Οι κόκκοι Arabica χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραασκευή παγωμένου καφέ λόγω της απαλής και γλυκιάς γεύσης τους. Αυτοί οι κόκκοι είναι λιγότερο όξινοι από κάθε άλλο γνωστό είδος καφέ. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε καούρα μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου καφέ, δεν έχετε παρά να επιλέξτε τον Arabica.

 

Robusta

Οι κόκκοι Robusta χρησιμοποιούνται στον εσπρέσο και σε ροφήματα καφέ με βάση τον εσπρέσο, όπως καπουτσίνο και λάτε. Αυτό διότι αυτό το είδος καφέ έχει την ικανότητα να παράγει ένα καλύτερο κρεμώδες στρώμα (κρέμα) από τους κόκκους Arabica. Το προφίλ του Robusta διακρίνεται για τις πικρές του νότες, με γεύση κόκκων και επίγευση που παραπέμπει σε φιστίκι. Δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, θα πρέπει να τον καταναλώνετε όταν χρειάζεστε πραγματικά μια… δόση ενέργειας.

 

Liberica

Ναι, η Arabica και η Robusta δεν είναι τα μόνα είδη κόκκων καφέ. Οι κόκκοι Liberica είναι αρκετά σπάνιοι στην Αμερική και την Ευρώπη και έχουν μια ελαφρώς πικρή και ξύλινη γεύση.

 

Excelsa

Το Excelsa είναι το πιο σπάνιο είδος κόκκου και έχει φρουτώδη γεύση. Θα πρέπει να ταξιδέχετε έως τη Νοτιοανατολική Ασία προκειμένου να δοκιμάσετε καφέ από αυτούς τους κόκκους.

 

Γνωριμία με τα roasts

Ένας αληθινός connoisseur δεν νοείται να μην γνωρίζει από roasts. Oι τέσσερις βασικοί τύποι είναι:

Light Roast: Χαρακτηρίζεται από ανοιχτό καφέ χρώμα και υψηλή οξύτητα όπως και επίπεδα καφεΐνης.

Medium Roast: Χαρακτηρίζεται από μέτριο καφέ χρώμα και μέτρια επίπεδα καφεΐνης. Η οξύτητα, το άρωμα και η γεύση του είναι ισορροπημένα.

Medium-Dark Roast: Χαρακτηρίζεται από μέτριο καφέ χρώμα. Έχει πλούσια γεύση και χαμηλή οξύτητα.

Dark Roast: Χαρακτηρίζεται από σκούρο καφέ χρώμα και λιπαρή γυαλάδα. Έχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης, πικρή γεύση με καπνιστή επίγευση.

 

Είδη ροφημάτων καφέ

Μπορεί να αγαπάτε τον εσπρέσο, αλλά για να γίνετε γνήσιος γνώστης του καφέ, πρέπει να δοκιμάσετε όλα τα είδη καφέ. Πρόκειται για τα εξής:

Americano

Εσπρέσο

Καπουτσίνο

Λάτε

Μακιάτο

Μόκα

Café au Lait (Καφές με γάλα)

 

Μέθοδοι άλεσης

Για να γίνει σωστά η παρασκευή, πρέπει να αλέσετε τους κόκκους με τον κατάλληλο τρόπο. Το πιο χοντρό άλεσμα είναι απαραίτητο για τις μεθόδους παρασκευής κατά τις οποίες ο αλεσμένος καφές εκτίθεται σε θερμαινόμενο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τέσσερις τρόποι παρασκευής καφέ είναι:

Άλεσμα με λεπίδες

Τεμαχισμός

Pounding (κοπάνισμα)

Άλεσμα με ρολό

 

Μέθοδοι παρασκευής

Η γεύση του παρασκευασμένου καφέ μπορεί να καταστραφεί εάν ο καφές διατηρηθεί ζεστός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με το ρόφημα που φτιάχνετε, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μία από τις ακόλουθες μεθόδους παρασκευής:

Βράσιμο (Αφέψημα)

Εκχύλιση

Διήθηση (στάγδην παρασκευή)

Πίεση

 

Πίνετε τακτικά καφέ στα coffee shops της περιοχής σας

Ένας connoisseur κρασιού πρέπει να αναπτύξει έναν “έμπειρο ουρανίσκο” προκειμένου να μπορεί να αναγνωρίζει τις διαφορετικές γεύσεις, τα αρώματα και τις υφές των εκάστοτε κρασιών. Κάτι παρόμοιο πρέπει να κάνει και ένας connoisseur καφέ. Οφείλετε να δοκιμάσετε καφέδες σε ανεξάρτητα καφενεία – όχι αποκλειστικά σε μεγάλες αλυσίδες. Μερικά από αυτά τα καταστήματα οργανώνουν και cuppings. Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε και να μυρίσετε τον καφέ σε διαφορετικά στάδια παρασκευής.