Εναλλακτικές χρήσεις του καφέ

Εναλλακτικές χρήσεις του καφέ

Ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα που μπορεί να μας φτιάξει τη μέρα, αλλά έχει και χρήσεις, πολύ περισσότερες από όσες θα φανταζόσασταν.

 

Μας ξυπνάει και μας δίνει ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα. Μας κρατάει παρέα στη δουλειά, στο διάβασμα, σε μια βόλτα ή στο κυριακάτικο χαλάρωμα. Ο καφές είναι το διάσιμο και αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων, όμως οι κόκκοι του μπορεί να έχουν και άλλες χρήσεις που ίσως ποτέ να μην είχαμε φανταστεί. Με τα κατάλληλα υλικά μετατρέπεται σε χρήσιμο “εργαλείο” για την προσωπική μας φροντίδα και υγιεινή καθώς και για καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Ο κατάλογος είναι μακρύς… Ας δούμε κάποιες από τις εναλλακτικές του χρήσεις:

 

Body scrub

Τα υπολείμματα του καφέ γίνονται ένα φυσικό scrub σώματος που θα κάνει το δέρμα μας μεταξένιο, απαλό και λαμπερό. Φτιάχνετε εύκολο συνδυάζοντας μισό φλιτζάνι χρησιμοποιημένου καφέ με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και λίγο χυμό από ένα κίτρο. Θα μειώσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και θα ενισχύσει τη ροή του αίματος.

 

Έλεγχος εντόμων-παρασίτων

Μπορεί εμείς να λατρεύουμε το άρωμα του φρέσκου καφέ, όχι όμως και τα παράσιτα. Αν ρίξουμε λίγο καφέ κοντά σε μυρμήγκια, σαλιγκάρια ή άλλα έντομα και θα διαπιστώσουμε ότι γρήγορα αυτά θα απομακρυνθούν.

 

Για λαμπερά μαλλιά

Ο αλεσμένος καφές που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε μια κούπα καφέ φίλτρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει επιπλέον λάμψη στα μαλλιά μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ένα καλό μασάζ με τους χρησιμοποιημένους κόκκους και να ξεπλύνουμε καλά – δεν απαιτούνται έξτρα προϊόντα. Επιπλέον η καφεΐνη που έχει παραμείνει στον χρησιμοποιημένο καφέ φαίνεται πως βοηθά στην γρήγορη ανάπτυξη της τρίχας, ενώ αποτρέπει την τριχόπτωση.

 

Πιο μαλακό και εύγευστο κρέας

Λόγω της οξύτητάς του, ο καφές λειτουργεί ως φυσικό βελτιωτικό της γεύσης του κρέατος ενώ το κάνει πολύ πιο μαλακό. Οι κόκκοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαρινάδες για ένα ισχυρό boost στη γεύση και ένα πιο ζουμερό τελικό πιάτο.

 

Εξάλειψη οσμών

Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος για αυτό και πρέπει να τον αποθηκεύουμε σε μέρη όπου δεν θα υπάρχουν τροφές με έντονα αρώματα. Στο παρελθόν πολλές νοικοκυρές έβαζαν στο ψυγείο ένα πιάτο με αλεσμένο καφέ για να εξαλείψουν τις άσχημες μυρωδιές των τροφών και είναι κάτι που ακόμα και σήμερα γίνεται. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεσμένο καφέ για να αφαιρέσουμε από τα χέρια μας τις μυρωδιές του κρεμμύδια, σκόρδου ή ψαριού μόνο με ένα τρίψημο.

 

Καθαριστικό κουζίνας

Τα υπολείμματα καφέ δεν βελτιώνουν απλώς τη μυρωδιά στην κουζίνα σας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να τη διατηρήσουν καθαρή. Ρίξτε χρησιμοποιημένους κόκκους στον νεροχύτη και αξιοποιήστε τη λειαντική τους δράση προκειμένου να εξαλείψετε οποιοδήποτε στρώμα σαπουνιού ή υπολείμματα τροφίμων που μπορεί να έχουν παραμείνει εκεί.

 

Επισκευές επίπλων

Απομακρύνετε τις αντιαισθητικές γρατσουνιές στα έπιπλα από σκούρο ξύλο εφαρμόζοντας χρησιμοποιημένο καφέ στις προβληματικές περιοχές. Μόλις τα υπολείμματα  “καθίσουν” πάνω στην προβληματική περιοχή καθαρίστε τα απαλά με ένα πανί και το έπιπλο θα δείχνει σαν καινούργιο!

 

Καθάρισμα πιάτων και σκευών

Η υφή του καφέ είναι ιδανική για το τρίψιμο των πιάτων εάν θέλετε να απομακρύνεται υπολείμματα τροφών που δεν φεύγουν εύκολα. Τρίψτε τον καφέ απευθείας στο σκεύος που θέλετε να καθαρίσετε με τη χρήση ενός σφουγγαριού ή μιας βούρτσας. Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε καλά μετά από αυτή τη διαδικασία.

 

Θεραπεία για τα μάτια

Οι αϋπνίες φέρνουν μαύρους κύκλους και πρησμένο μάτια. Για να τους αντιμετωπίσουμε μπορούμε να απλώσουμε στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας ένα μείγμα από αλεσμένο καφέ με ασπράδι αυγού.

 

Διαβάστε επίσης:

 

O καφές στην κηπουρική κάνει θαύματα!