Bulletproof coffee: Σαν να λέμε βούτυρο… στον καφέ σου

Bulletproof coffee: Σαν να λέμε βούτυρο… στον καφέ σου

Είναι ένα ρόφημα – θερμιδική βόμβα, έχει βελούδινη αίσθηση, απαλή υφή, είναι πλούσιο σε ενεργεία και συμπεριλαμβάνεται στην δίαιτα Keto.

 

Φαίνεται αρκετά οξύμωρο πως ένα καφές που περιέχει τόσα πολλά λιπαρά να συνιστάται σε μια δίαιτα (διατροφή αν θέλετε καλύτερα) και σύμφωνα με τον δημιουργό του να έχει αποτελέσματα. Ο bulletproof coffee, όπως ονομάζεται, επινοήθηκε από τον Dave Asprey, έναν επιχειρηματία από το Νέο Μεξικό. Ωστόσο η πρακτική δεν είναι καινούργια. Οι Θεβετιανοί μοναχοί βάζουν βούτυρο από το γάλα των γιάκ (είδος βοδιών) στο τσάι τους για να καταπολεμούν το κρύο αλλά και για να έχουν ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Από εκεί εμπνεύστηκε ο Asprey όταν δοκίμασε το εν λόγω ρόφημα σε ένα ταξίδι του στο Θιβέτ και επιστρέφοντας στις ΗΠΑ αντικατέστησε το τσάι με καφέ και δημιουργήσουμε bulletproof coffee μετά από πολλές δοκιμές και πειράματα.

 

O «αλεξίσφαιρος» καφές, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα και δεν είναι ένα συνοδευτικό του πρωινού. Συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ με την ενέργεια που δίνουν τα λιπαρά, βελτιώνοντας τις νοητικές λειτουργίες, αυξάνοντας τις αντοχές και την πνευματική διαύγεια. Επίσης βοηθάει και στην απώλεια βάρους μιας και δημιουργεί στην αίσθηση του κορεσμού και περιορίζει εκείνη της πείνας. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών του έγινε αμέσως αγαπητούς σε όσους ακολουθούν την δίαιτα Keto. Μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων με την υψηλή πρόσληψη ζωικών και φυτικών λιπών.

 

Για να φτιάξουμε τον bulletproof coffee χρειαζόμαστε ένα καφέ φίλτρου (250ml), 2 γενναιόδωρες κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές του γλυκού φυτικά έλαια, συνήθως καρύδας. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια όμορφη και λαχταριστή κρέμα και στη συνέχεια σερβίρουμε. Αρκετοί είναι εκείνοι που του προσθέτουν σαντιγί από πάνω, όμως αυτό κάνει τον καφέ ακόμα πιο «βαρύ» σε θερμίδες. Η ζάχαρη δεν συστήνεται γιατί έτσι και αλλιώς είναι αρκετά γλυκός. Ο καφές που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει ένα ισορροπημένο προφίλ και όχι πολλές οξύτητες. Το βούτυρο καλό θα ήταν να είναι καλή ποιότητας και όχι αλατισμένο και όσο για το λάδι καρύδας, αν δεν σας αρέσει η γεύση της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άοσμο λάδι καρύδας.

 

Ο bulletproof coffee όπως σας είπαμε είναι μια θερμιδική βόμβα όποτε αν τον καταναλώνετε συχνά για πρωινό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στον υπολογισμό των θερμίδων και να αποφεύγετε την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών κατά την διάρκεια της ημέρας.