7 “αλήθειες” για τον καφέ που… καταρρίπτονται

7 “αλήθειες” για τον καφέ που… καταρρίπτονται

Ο καφές απαγορεύεται να καταναλώνεται από διαβητικούς, ο καφές αφυδατώνει, ο καφές σταματά την ανάπτυξη των εφήβων: Αυτές είναι κάποιες από τις πληροφορίες που έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς, όμως κατά πόσο τελικά ευσταθούν;

 

Ο καφές έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς πολλές φορές, καθώς έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως ταχυκαρδίες, καρδιολογικά προβλήματα, τρέμουλο, αφυδάτωση κ.ο.κ. Με όπλο όμως την επιστήμη οι “αλήθειες” αυτές που θεωρούσαμε δεδομένες καταρρίπτονται και περνούν στη… σφαίρα της μυθοπλασίας. Διαβάσαστε παρακάτω τι υποστηρίζεται και τι πραγματικά ισχύει

 

Ο καφές δεν κάνει να καταναλώνεται από διαβητικούς ή άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όσο περισσότερο καφέ καταναλώνετε τόσο πιο πολύ μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος να αναπτύξει κάποιος διαβήτη τύπου Β μειώνεται κατά 7% ανά 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα συστήνουν σε όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να προσθέσουν στο διαιτολόγιό τους ένα φλιτζάνι ημερησίως. Η μειωμένη πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο. Ακόμη και ο decaffeine αναφέρουν διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μπορεί να τον περιορίσει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ζάχαρη, τα σιρόπια και / ή κρέμες, συστατικά που θα ήταν καλό να αποφεύγετε.

 

Ο στιγμιαίος καφές δεν έχει κανέναν όφελος για την υγεία

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο στιγμιαίος, λόγω του τρόπου επεξεργασίας του, χάνει όλες τις φυσικές ευεργετικές ιδιότητες του, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο καφές γενικότερα προσφέρει άφθονα αντιοξειδωτικά και ενώ ο εν λόγω καφές μπορεί να μην έχει τόσο υψηλή συγκέντρωση, ωστόσο αυτά τα αντιοξειδωτικά εξακολουθούν να υπάρχουν.

 

Ο καφές αφυδατώνει

Πρόκειται πράγματι για ένα διουρητικό ρόφημα. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι υγρό, τα διουρητικά του στοιχεία εξισορροπούνται από την ποσότητα του νερού που περιέχει. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα και τα ούρα των συμμετεχόντων που έπιναν είτε καφέ ή ισοδύναμη ποσότητα νερού για μια περίοδο τριών ημερών και δεν βρήκαν σημαντική διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα ενυδάτωσης τους.

 

Δεν πρέπει να καταναλώνετε καφέ πριν την άσκηση

Ο καφές παρά του αντιθέτου λεγόμενα, ενισχύει την απόδοσή σας ενώ αθλείστε. Με τη συνδρομή της καφεΐνης πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι αθλητές δεν αποκλείεται να παρατηρήσουν μειωμένο πόνο και αντίληψη κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιωμένη απόδοση στην αντοχή ακόμη και στην προπόνηση υψηλής έντασης, αυξημένη ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης. Όσο για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε ο γενικός κανόνας ορίζει ότι η αναλογία είναι 2-6 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, οπότε για ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά, 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ είναι ιδανικά 1 ώρα πριν από την άσκηση.

 

Τα  ροφήματα καφέ δεν είναι παρά μόνο άδειες θερμίδες

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι θα σας πουν ότι μια καθημερινή κατανάλωση ενός  latte 300 θερμίδων δεν είναι η καλύτερη, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλα τα ροφήματα καφέ είναι απαγορευμένα.  Ο καφές από μόνος του έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αυτός καθ’ αυτός ο καφές, αλλά οτιδήποτε άλλο προσθέτετε.

 

Μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου

Πράγματι φαίνεται ότι ο καφές μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ωστόσο η προσθήκη 1-2 κουταλιών της σούπας γάλακτος αρκεί για να υπάρχει μια εξισορρόπηση, αναφέρουν διατροφολόγοι.

 

Ο καφές δεν είναι υγιεινός

Μπορεί να εκπλαγείτε από τα οφέλη του καφέ στην υγεία σας. Περιέχει αντιοξειδωτικά, κάλιο, νιασίνη και μαγνήσιο. Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μειωμένη τάση εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, λιγότερο κίνδυνο ανωμαλιών του μεταβολισμού. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως ασπίδα κατά ηπατικών νόσων, κατά του Πάρκινσον, της κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.